Pentru asigurarea unui climat de siguranță publică în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, polițiștii vrânceni împreună cu specialiști din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane- Centrul Regional Galați, Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea și Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea au desfășurat o serie de activități de prevenire, ocazie cu care au fost prezentate diferite teme cu ajutorul unor materiale ce au avut ca obiectiv informarea elevilor și a cadrelor didactice, în scopul prevenirii și combaterii delicvenței juvenile și victimizării minorilor, a infracțiunilor cu violență si a infracțiunilor contra patrimoniului.
Pe 22 ianuarie, Liceul Teoretic Grigore Gheba din Dumitrești a fost gazda a patru activități informativ-preventive indetite, întrucât acestea au îmbrăcat forma unor concursuri cu premii.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei naționale “Dă-i libertate, nu-i plăti exploatarea!” și al campaniei locale “Noi vă informăm, voi decideți!”
Elevii au fost informați cu privire la normele de comportament în societate, măsuri de autoprotecție pentru prevenirea victimizării și a consecințelor legale asociate comiterii de fapte antisociale, prevenirea traficului de persoane și prevenirea consumului de droguri.
Activitățile au fost interactive, elevii fiind provocați la discuții, iar la final participanții cei mai informați și mai activi în discuții au fost răsplătiți cu premii constând în mingi de baschet, de fotbal, de plajă, tricouri, rucsacuri, caiete, creioane și diplome. Informațiile transmise au fost susținute și de distribuirea unor pliante cu descrierea unor fenomene infracționale și recomandări preventive.
Copiii au primit următoarele recomandări:
- Ai grijă cum îţi petreci timpul liber, evită împrejurările care te-ar putea aduce în situaţia de a comite un act antisocial!
- Nu lega prietenii cu persoanele care au un comportament antisocial, care te îndeamnă la lucruri rele!
- Nu riposta la agresivitate verbală şi evită agresivitatea fizică!
- Atenţie la capcana drogurilor şi a alcoolului! Aceste substanţe sunt în strânsă legătură cu infracţionalitatea. Dacă organizezi o petrecere la tine acasă, asigură-te că nu vor veni persoane care consumă droguri, pentru că şi tu vei fi pedepsit de lege!
- Limitează-te la posibilităţile financiare de care dispui; dorinţa de a avea tot mai mulţi bani (uneori doar pentru că cei din anturajul tău au) a determinat pe mulţi tineri să comită infracţiuni.
- Atenţie! De la un simplu furt se poate ajunge uşor la tâlhărie. Este suficient ca, surprins în timpul săvârşirii furtului, autorul încercând să se apere sau dintr-un impuls de moment, să devină violent şi… fapta devine tâlhărie.
- Respectă liniştea în locurile publice!
- Ascultă sfatul părinţilor şi al profesorilor! Fii convins că ei îţi vor întotdeauna binele!
Pentru a evita traficul de ființe umane în vederea exploatării prin cerșetorie, o persoană trebuie să observe indiciile care o pot transforma în victimă:
- Să nu relaționeze cu persoane (copii sau adulți) care practică deja cerșetoria.
- Să nu creadă în promisiuni false despre o viață mai bună prin câștig rapid al unor sume mari de bani.
- Să nu accepte să i se plătească drumul sau cazarea cu împrumut.
- Să spună întotdeauna unui membru al familiei sau unei persoane de încredere unde si cu cine pleacă.
Să nu accepte implicarea în activități sau munci ilegale.
- Să știe că, dacă nu beneficiază de suport familial, există instituții sau organizații specializate care îl pot ajuta.
Activitățile cu premii vor continua pe raza județului Vrancea, în acest fel stimulând atenția și intereseul tinerilor pentru acest gen de activități.