Ambasada României în Federația Rusă a sfințit monumentul ridicat în memoria prizonierilor români la Arsk

0
-Publicitate-

Monumentul ridicat în memoria prizonierilor români care au murit în cel de-Al Doilea Război Mondial în Lagărul de la Arsk, din Republica Tatarstan,  Federația Rusă, a fost sfințit de către reprezentanții Ambasadei României, pe 5 decembrie. Ambasadorul Vasile Soare, originare din comuna Vulturu, a decis marcarea Zilei Naționale a României printr-un turneu efectuat în mai multe orașe din Federația Rusă, unde va susține spectacole Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”. În cadrul turnului vor fi sfințite și cinci monumente din cimitirele unde sunt îngropați prizonierii români care au murit în lagărele de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

” În acest cimitir, unde, surprinzător, se păstrează vizibil morminte și însemne originale/tăblițe de metal de marcare a acestora, sunt înhumați sute de prizonieri de război străini, între care și 163 de români (alături de germani, unguri și alte naționalități; italienii și japonezii au fost exhumați și „repatriați” în țările lor), care au murit în Lagărul-Spital Special NKVD Nr. 3655 care a funcționat la Arsk între anii 1941-1948 în clădirile unor școli din localitate (două se păstrează până astăzi). Aici au ajuns prizonieri străini răniți începând cu 1942, în majoritate după luptele de la Cotul Donului-Stalingrad”, a spus ambasadorul Vasile Soare.

Reprezentanții României au fost întâmpinați de oficialități locale, istorici, jurnaliști. Ambasadorul Vasile Soare a explicat contextul în care este sfințit monumentul și faptul că multe familii din România nu știu după 70 de ani nu știu ce s-a întâmplat cu înaintașii lor în război. Slujba de sfințire a fost oficiată de preotul Ștefan Stanciu, de la parohia Ghencea. Interpreta Maria Murgoci, care conduce Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”, a creat un moment emoționat prin interpretarea unui ”bocet” despre o mamă care și-a pierdut soțul și copiii în război.

”La finalul ceremoniei, adjunctul șefului orașului Arsk ne-a făcut o surpriză, înmânându-ne Lista cu cei 163 de prizonieri români decedați și înhumați în acest cimitir, identificată în arhivele ruse locale, exprimându-și „speranța că lista va fi utilă pentru informarea eventualilor urmași ai militarilor-prizonieri români morți în lagăre în timpul războiului și înhumați în Tatarstan”. O altă surpriză, care ne-a emoționat profund, a fost invitația edilului tătar (de credința musulman) la sediul Administrației orașului „la un ceai și o gustare, pentru sufletele prizonierilor români care dorm somnul de veci la Arsk, Republică Tatarstan, Federația Rusă”. Am apreciat enorm gestul oficialului tătar musulman! Dumnezeu a vrut că prizonierilor noștri înhumați departe de Țara și cei dragi să li se facă și tradițională pomană, nu doar un monument…  Odihnă lor și pomenire lor veșnică!”, a  spus Vasile Soare, ambasadorul României în Federația Rusă.

-Publicitate-