Ordonanța adoptată de Guvernul Orban privind modificarea legislației electorale a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Prevederile acesteia, modul înc are a fost adoptată și cum a fost înregistrată la Senat, au dat deja naștere la numeroase discuții și e posibil să se ajungă la o contestare la Curtea Constituțională.
Noutățile apărute sunt importante și pot avea un impact mare asupra alegerilor. Prevederea care a dat naștere celor mai mari discuții a fost aceea potrivit căreia alegătorii vor putea vota în țară în orice secție de votare, nu doar în circumscripția în care sunt arondați.
Termene reduse pentru anticipate
Alegerile parlamentare au loc în țară pe durata unei zile, în timp ce în străinătate se votează pe durata trei zile. În ziua de vineri, procesul electoral se derulează între 12.00 și 21.00, iar sâmbătă și duminică între 7.00 și 21.00.
Alegerile parlamentare anticipate se derulează în cadrul perioadei de trei luni de la data dizolvării Parlamentului. În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvernul stabileşte, prin hotărâre, la propunerea AEP, data votării, calendarul operaţiunilor electorale, cheltuielile şi măsurile tehnico-organizatorice. În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvernul alocă, prin hotărâre, fondurile necesare bunei organizări şi desfăşurării alegrilor parlamentare anticipate, din Fondul de Rezervă bugetară.
În cazul alegerilor anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării. În acest caz, termenele prevăzute de lege, cu excepţia celor de 24 de ore, şi a celor care se referă expres la alegerile parlamentare anticipate, se reduc la jumătate.
Alegătorii pot vota oriunde
În cazul în care alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondat conform domiciliului sau reședinței, după caz.
În cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială sau subdiviziune administrativ-teritorială decât cea unde i§i are domiciliul, poate vota la orice secție de votare.
În cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate.
În cazul în care are domiciliul în străinătate, iar în ziua votării se află în țara, poate vota la orice secție de votare organizată în țara.
Semne de întrebare privind ordonanța
Cea mai mare problemă pe care o reclamă contestatarii ordonanței este faptul că, teoretic, un candidat dintr-un județ poate fi ales cu ajutorul alegătorilor care vin dintr-un alt județ să voteze.
De asemenea, Consiliul Legislativ a avizat negativ ordonanța.