Una dintre problemele cu care se confruntă Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea este legată de faptul că persoanele șomere nu vor să mai urmeze cursuri de reconversie profesională. Potrivit unui raport al instituției, prezentat în ședința de Colegiu Prefectural de astăzi, din peste 5000 de persoane care beneficiază de indemnizație, aproximativ 800 dintre acestea au acceptat să facă studii de reconversie. ”Foarte greu se lasă convinși să accepte să facă cursuri și să înceapă de la zero”, a spus Marina Danțiș, șefa AJOFM Vrancea. De asemenea, și un număr mare de șomeri neindemnizați refuză să urmeze o formă de pregătire din motive financiare (nu-și permit să nu obțină un salariu în perioada de școlarizare), asta pentru că nu există un cadru legislativ care să permită stimularea șomerilor neindemnizați pe perioada școlarizării, pentru cursuri finanțate din bugetul asigurărilor de stat.
Alte dificultăți întâmpinate la nivelul AJOFM Vrancea, în desfășurarea activității de formare profesională sunt legate de numărul relativ redus de furnizori de servicii de formare profesională care participă cu oferte la licitațiile organizate de agenție, număr redus de ocupații solicitat pe piața muncii locală, în special pentru femei.
Nivelul de pregătire scăzut al persoanelor care beneficiază de ajutor minim garantat, precum și interesul scăzut al acestora de a urma o formă de pregătire, respectiv de a ocupa un loc de muncă îngreunează și mai mult accesul lor pe piața muncii. În continuare, domeniul industriei textile este cel care oferă cele mai multe locuri de muncă dar din păcate neatractiv pentru cei care nu își găsesc un loc de muncă.
AJOFM Vrancea continuă să deruleze programe de formare profesională în domeniile cerute pe piața muncii și totodată le recomandă persoanelor fără studii terminate să își continue studiile apelând la programul ”a doua șansă”. Precizăm că prin acest program se pot completa studiile primare și gimnaziale, după caz.
La 31 decembrie 2018, la nivelul județului Vrancea erau în evidența AJOFM Vrancea 5524 de persoane, în scădere față de anii precedenți. (Ana-Maria BOICU)