Consiliul Județean Vrancea a găsit o soluție proprie de interpretare a procesului câștigat de Obștea Vidra împotriva Primăriei Vidra pentru terenul din proiectul Vrancea Curată pe care s-a construit o stație de transfer a deșeurilor: obștea a câștigat, iar terenul e tot al primăriei. Cum ar veni, convenția prin care terenul a ajuns de la obște la primărie a fost anulată, numai că terenul nu se întoarce la obște, ci este tot la primărie, susțin juriștii CJ.
Această interpretare cel puțin curioasă dată de jurista Camelia Mățău a fost enunțată în cadrul unei conferințe de presă susținută la CJ de reprezentanți ai instituției și proiectului Vrancea Curată. Pe lângă anularea acestei convenții, obștea a mai obținut printr-un alt proces și radierea dreptului de proprietate al UAT Vidra pe suprafața de 3000 mp.
”Terenul pe care s-a construit stația de transfer de la Vidra a fost preluat în administrarea Consiliului Județean prin Hotărârea Consiliului Județean Vrancea, ca urmare a deciziei autorității deliberative și anume UAT Vidra, prin hotărârea Consiliului Local. Ca anexă la hotărârea Consiliului Local a fost și cartea funciară în care este menționat terenul în suprafață de 3000 mp inventariat în domeniul public al UAT Vidra, iar ca mențiune cartea funciară este HG 908/2002, unde în anexa 59, poziția nr. 712 este atestat dreptul public al UAT Vidra pe această suprafață de teren. A existat o corespondență cu OCPI Vrancea, la care am primit răspuns astăzi, în care se confirmă că terenul pe care s-a construit stația de transfer de deșeuri este proprietatea comunei Vidra și se află inventariat în domeniul public”, a declarat Camelia Mățău, reprezentantul Direcției Juridice din CJ.
Terenul pe care s-a construit stația de transfer de la Vidra are 3000 mp, iar în anul 2009 a fost preluat printr-o convenție de la obște. Ulterior, la conducerea obștii a fost ales Bogdan Marica, care a contestat legalitatea convenției, pentru că persoanele care nu au semnat în numele obștii nu aveau reprezentativitate. De asemenea, nu exista o hotărâre a Consiliului Local Vidra prin care obștea să primească în schimb un alt teren, de 7000 mp. Instanța a dat dreptate obștii în două procese. În al doilea proces, de radiere a dreptului de proprietate al UAT Vidra, Tribunalul Brăila s-a pronunțat chiar la finalul anului trecut, iar documentele nu aveau cum să ajungă până acum la Oficiul de Publicitate de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea.
”Între UAT Vidra , Obștea de moșneni a satelor Vidra, Scafari și Căliman și UAT Vrancea a existat un litigiu privind anularea unei convenții încheiată între Primăria Vidra și obștea de moșneni . Instanța de judecată a dispus anularea acelei convenții și repunerea părților în situația anterioară. Convenția a fost încheiată în anul 2009, iar Hotărârea de Guvern prin care a fost atestat domeniul public domeniul public al UAT Vrancea, unde în anexa 59 este menționat domeniul public al UAT Vidra, este din anul 2002. Așadar, situația anterioară încheierii acelei convenții este că UAT Vidra este proprietar al suprafeței de teren pe care s-a construit stația de transfer. Actele administrative prin care s-a făcut transferul dreptului de administrare sunt în continuare în vigoare. Nu s-a pronunțat nicio instanță de judecată cu privire la valabilitatea acestora”, a mai spus Camelia Mățău.
Bogdan Marica, președintele obștii din Vidra, a declarat în replică ca va începe procedurile pentru demolarea stației de transfer, după ce instanțele de judecată își vor relua activitatea.
”Noi suntem proprietarii acelui teren, pentru că dacă nu demonstram în instanță că suntem proprietari atunci ni se respingea acțiunea. Instanța a anulat dreptul de proprietate al UAT Vidra și urmează să trimită această hotărâre la OCPI. Noi am fost puși în posesie în anul 2005, plătim impozit pe acel teren. Nu avem titlu de proprietare pentru că au fost aceste litigii, dar asta nu înseamnă că nu suntem proprietari. Atât timp cât convenția anulată a fost semnată în anul 2009, iar de acolo reiese că obștea are calitatea de proprietar, cum să susții că proprietar este UAT Vidra? Săptămâna viitoare vom cere prin ordonanță președințială demolarea acestei stații de transfer”, a declarat Bogdan Marica.