Consiliul Național al Elevilor cere ministrului Educației și Cercetării retragerea proiectului de ordin privind structura anului școlar 2020 – 2021. Ministerul propune ca viitorul an școlar să aibă 34 de săptămâni, câte 17 săptămâni pe semestru, ceea ce face ca vacanța de iarnă să nu mai fie vacanță intersemestrială. În aceste condiții, consideră reprezentanții elevilor, perioada dintre vacanța de iarnă și cea semestrială va fi dedicată rezolvării situației școlare și nu aprofundării materiei.
Consiliul Național al Elevilor mai cere ca anul școlar să înceapă mai devreme, astfel încât să nu se învețe în luna iunie.
„În primul rând, dorim să atragem atenţia cu privire la un fenomen care a luat amploare în sistemul educaţional, mai ales în ultimii ani: calendarul examenelor naţionale este unul decalat, elevii sunt nevoiţi să susţină aceste examene în toiul verii, în clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilaţie, randamentul fiind unul din ce în ce mai scăzut. De asemenea, orice zi petrecută la şcoală în luna iunie este resimţită precum o povară de către elevi, aspect care favorizează absenteismul şcolar masiv, dar şi incapacitatea elevilor de a se putea concentra pe studiu”, motivează reprezentanţii elevilor.
Potrivit unui comunicat al MEC, anul şcolar 2020-2021 se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni: semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021), semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).