Curtea de Apel București a dat dreptate lui Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei în procesul cu Guvernul României privind organizarea de alegeri în localitățile rămase fără primar. Printre acestea se află și comuna Tănăsoaia, care nu are primar din decembrie 2020. Hotărârea Curții de Apel nu este definitivă și poate fi atacată de Guvern.
”Demersul Forța Dreptei și al locuitorilor din comuna Tănăsoaia a dat roade! Guvernul României este obligat, prin decizia instanței, să organizeze alegeri pentru desemnarea primarului în localitatea din nordul județului Vrancea, dar și în alte localități din țară, acolo unde funcțiile de edil s-au vacantat înainte de termen, din varii motive. Locuitorii din Tănăsoaia merită să își aleagă un nou primar după ce fostul ales, pesedistul Romeo Vulpe, a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupție.
Hoțomanii și penalii nu au ce căuta în fruntea comunităților, să gestioneze fonduri și să dicteze, după bunul plac, pe spinarea oamenilor corecți, cinstiți și muncitori.
O felicit pe această cale pe colega noastră Melania Mocanu care, alături de sătenii din Tănăsoaia, a demonstrat că implicarea în viața comunității trebuie să se facă dezinteresat și având în atenție doar grija față de banul public, respectarea legii și compasiunea față de semenii din jur.
Curtea de Apel București a stabilit, în ședința din 16 martie, să dea câștig de cauză lui Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, în procesul intentat Guvernului pentru refuzul de a organiza alegerile locale parțiale în cazul localităților în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau a celor în care consiliul local a fost dizolvat. Astfel, Executivul este obligat de justiție să respecte legea și să organizeze alegeri locale parțiale”, a spus deputatul Ion Ștefan.
„Obligă pârâtul GUVERNUL ROMÂNIEI la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parțiale locale și să declanșeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcția de primar și pentru consiliul local în toate circumscripțiile electorale care sunt evidențiate în situația centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripții electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”, se arată în soluția instanței de fond a Curții de Apel București din 16 martie.
Conform informării Autorității Electorale Permanente, înaintată Guvernului în luna octombrie 2022, sunt cel puțin 51 de localități în cazul cărora sunt îndeplinite condițiile pentru organizarea alegerilor locale parțiale (https://s.go.ro/kin1algp)
Potrivit legii electorale, Guvernul este obligat la organizarea alegerilor locale parțiale în termen de 90 de zile de la momentul vacantării mandatului de primar ori de la dizolvarea consiliului local.
Forța Dreptei acuză că refuzul Guvernului Ciucă de a organiza alegerile locale parțiale, în acord cu obligațiile legale, reprezintă un act de sfidare la adresa comunităților locale în cauză, precum și dovada acțiunii anti-democratice a actualei puteri politice pentru blocarea exercitării unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul de a alege și dreptul de a fi ales.
”Le atrag atenția celor aflați la guvernare că refuzul de a organiza alegeri este un atentat grav la democrație. Că oricât de puternici și de intangibili se cred, va veni ceasul în care vor trebui să dea socoteală pentru încălcările grave ale legii pe care le comit”, a transmis și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban.