De ce nu-l lasă Oprișan din brațe pe Mîndrilă: ar fi scăpat de datorii și a făcut investiții

0
-Publicitate-

Surpriza ședinței din 10 decembrie a Consiliului Județean Vrancea este preluarea de către administrația județeană a Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani. Proiectul de aprobare a solicitării către Ministerul Sănătății a venit după ce ani de zile Marian Oprișan a refuzat să preia spitalul, fiind singurul din țară care s-a opus.

Mai mult, fostul prim – ministru Victor Ponta a afirmat la Focșani că în perioada 2012 – 2014 a avut mai multe discuții cu Marian Oprișan și cu Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al sănătății.

”I-am spus că Ministerul Sănătății va preda spitalul către Consiliul Județean Vrancea, dar nu a vrut. Nu am înțeles de ce nu a vrut, mai ales că putea accesa a doua zi fonduri europene pentru reabilitarea spitalului din Focșani”, a declarat Victor Ponta.

Fostul premier nu a găsit o justificare pentru refuzul lui Oprișan, având în vedere că voia să îi predea spitalul fără datorii.

Acum, Marian Oprișan a descoperit brusc că la Spitalul Județean nu ar mai fi datorii și s-au făcut investiții și, în consecință, vrea să îl ia în subordine. Decizia a fost luată însă, cel mai probabil, pentru că liberalii vor să-l schimbe din funcție pe managerul Constantin Mîndrilă, criticat pentru cum a condus a condus spitalul, dar și pentru că a fost pus director deși a fost condamnat pentru furt din conservele sinistraților în 2005.

În anul 2010 Consiliul Județean a fost de acord să preia unitățile sanitare din Vrancea din subordinea Ministerului Sănătății, cu condiția stingerii de cheltuielilor de funcționare de către minister și Casa de Asigură de Sănătate și a existenței unui program național de reabilitare a spitalelor. Cum condițiile nu s-au îndeplinit, spitalele din Vrancea au revenit la Ministerul Sănătății după un an. Acum, situația la spital ar fi mai bună.

”Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focșani în urma unor eforturi susținute a reușit să nu mai înregistreze arierate, iar din banii economisiți a reușit să igienizeze, zugrăvească și modernizeze secțiile aflate în Pavilionul Central al spitalului și să doteze secțiile unității sanitare cu cea mai modernă aparatură medicală”, se arată în referatul proiectului de hotărâre care va fi supus aprobării la ședința din 10 decembrie.

Solicitarea CJ de preluare a spitalului de la Ministerul Sănătății vine după ce conducerea Spitalului Județean a cerut acest lucru. Constantin Mîndrilă spune că în 2012, când a fost numit director, spitalul avea datorii de 15,5 milioane lei, în 2014 nu au mai fost arierate, în prezent nu mai sunt datorii, iar din economii s-au făcut investiții. Una dintre condițiile pentru care Oprișan nu a vrut să ia spitalul până acum se pare că nu este îndeplinită: spitalul are de primit bani de la Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate. Datoriile ar fi însă la termen, după cum susțin reprezentanții spitalului.

La data de 30 septembrie, Spitalul Județean are un excedent din activitatea desfășurată de peste 6 milioane lei. Pe de altă parte, unitatea are datorii la termen către furnizori în valoare de 6,2 milioane lei. Este vorba de:

furnizori neachitați reprezentând facturi aferente Programelor naționale de sănătate finanțate de către Ministerul Sănătății și nedecontate până la 30 septembrie în valoare de 430.195 lei;

 furnizori neachitați reprezentând facturi aferente UPU SMURD finanțate de Ministerul Sănătății și nedecontate până la 30 septembrie în valoare de 1.444.628 lei;

 furnizori neachitați reprezentând facturi aferente Programelor naționale de sănătate finanțate de către Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea și nedecontate pînă la data de 30 septembrie 2019 în valoare de 2.669.471 lei;

furnizori neachitați reprezentați achiziții de bunuri și prestări de servicii necesare bunei funcționări a spitalului în sumă de 1.670.834 (facturile sunt pentru luna septembrie, cu plata 60 de zile).

-Publicitate-