DSP Vrancea, referitor la cazul fostului manager al Spitalului Județean: ”Nu vorbim de o internare forțată în spital a vreunui bolnav cu COVID-19”

0
21

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au explicat modul în care se efectuează testele pentru depistarea coronavirusului, după ce fostul manager al Spitalului Județean ”Sf. Pantelimon” Focșani, Constantin Mîndrilă, a acuzat că este ținut internat cu forța în Secția Boli Infecțioase. Rezultatele testelor care i-au fost efectuate au fost contradictorii. Fără să facă referire în nici un fel la numele lui Mîndrilă, deși instituția a fost acuzată direct, DSP susține că nu este vorba de internarea forțată a vreunui bolnav de COVID-19.

Laboratorul DSP Vrancea își asumă responsabilitatea din momentul recepționării probelor biologice și eliberarea buletinelor de analiză. În momentul când sunt preluate probele, sunt verificate anexele de însoțire, pentru a fi siguri că datele coincid, apoi probele sunt păstrate la frigider până intră în lucru.

Urmează înregistrarea în sistemul informatic, unde fiecare probă primeşte un cod unic de identificare care va fi folosit până la tipărirea buletinului.
După înregistrare, probele au următorul traseu: prelucrare primară urmată de extracţia automată a ARN-ului, cuplarea ARN-ului extras cu mix-ul de reacţie și apoi etapa finala: amplificarea (PCR).

Protocolul nostru de diagnostic respectă metodologia Ministerului Sănătății: în zonele cu circulaţie cunoscută a virusului este suficient diagnosticul tip screening cu detecţia unei gene, în cazul nostru gena N. Kitul nostru de detecţie respectă, totodată, normativele și recomandările CDC și OMS.

Laboratorul DSP Vrancea a lucrat și lucrează la capacitate maximă, cu resursele umane existente, respectând ghidurile naționale de biosiguranță în laborator și recomandările OMS”, arată reprezentanții DSP Vrancea într-un comunicat de presă.

Potrivit DSP, conform metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, se recomandă izolarea strictă a cazului confirmat într-un salon cu un pat și grup sanitar propriu, având personal sanitar dedicat. Deși nu face referire la fostul manager al Spitalului Județean, DSP spune că internarea bolnavilor de COVID – 19 se face pentru salvarea pacienților și protejarea familiilor acestora. De asemenea, în Vrancea au mai fost cazuri de persoane declarate vindecate după mai bine de trei săptămâni de la internare.

”DSP Vrancea nu are interesul de a menține pacienții internați în condițiile în care spațiile de internare sunt limitate. Nu vorbim  de o internare forțată în spital a vreunui bolnav cu COVID-19, ci este o măsură necesară pentru monitorizarea clinică a pacientului și aplicarea tratamentului corespunzător, cu scopul salvării vieții acestuia.
În contextul epidemiologic actual, prin internarea în spital a cazurilor confirmate cu COVID-19  se urmărește și protejarea membrilor familiei și a comunității, în vederea prezervării sănătății acestora, în conformitate cu prevederile Constituției României și drepturilor omului.

Atât la nivelul unităților sanitare cu paturi din județul Vrancea, dar și din alte județe, există cazuri documentate despre pacienți COVID-19 pozitiv care au fost declarați vindecați după mai mult de trei săptămâni de internare.
Responsabilitatea externării unui pacient din spital revine medicului curant care trebuie să aplice și să respecte protocolul de diagnosticare și tratament a infecției cu COVID-19”, se mai arată în comunicatul DSP Vrancea.