Elevii colegiilor ”Cuza” și ”Unirea” au vorbit despre comunism și reminiscențele acestuia la evenimentul ”Revoluția neterminată”

0
-Publicitate-

Colegiul ”Alexandru Ioan Cuza” și Colegiul Național ”Unirea ” au marcat 30 de ani de la revoluția din decembrie 1989 printr-un eveniment comun, intitulat ”Revoluția neterminată”. Acesta a fost găzduit de Colegiul Național ”Unirea” și reunit elevi și cadre didactici de la cele două colegii din Focșani, precum și istorici cunoscuți.

”E un interval de 30 de ani care trebuie marcat și de comun acord cu colegii de la Cuza organizăm acest eveniment. De ce ”Revoluția neterminată”? Pentru că, retrospectiv vorbind, jumătate de viață am muncit într-un regim și jumătate în altul. Am trecut de la partidul unic la mai multe partide politice și nu vă ascund faptul că multe dintre ele atunci când se ajung la putere se comportă ca partidul unic”, a afirmat Cornel Noană, directorul Colegiului Național ”Unirea”.

”Mă bucur că suntem astăzi aici și Colegiul Național ”Cuza” și Colegiul Național ”Unirea” desfășoară o activitate comună, așa cum trăim într-o țară comună și promovăm valori comune”, a spus, în deschidere, Daniela Sîrghie, directorul al CN ”Cuza”.

Elevii de la Cuza au prezentat  un raport  în urma chestionării celor două  prestigioase instituții  de învățământ din Focșani, pentru a avea o radiografie reprezentativă a ceea ce știu elevii despre comunism și  revoluția din decembrie 1989. În activitate au fost chestionați  500 de elevi din ambele colegii. Concluziile chestionarului au arătat, printre altele, că unii elevi nu știau  că  revoluția a început la Timișoara si nu la București, iar un număr mic de elevi a găsit și elemente pozitive in epoca comunismului.

Elevii reuniți ai celor două colegii au urmărit si un filmuleț cu activități ale copiilor în perioada comunistă. De la cântece patriotice la alimentație, totul era prestabilit de regim. Practica din fabrici și din agricultură  era printre activitățile din viața  de elev. Și atunci școala era ”deschisă către nou” și  producea oameni pentru munca din fabricile si uzinele țării. Și viața  de student era o aventură, mai ales că în  anii 80 se făcea  economie la căldură.  Nimic din toate astea nu s-a văzut în  presa vremii pentru că totul era ”sublim” în epoca de aur.

Elevii Colegiului Național ”Unirea” au vorbit  despre regimul comunist din informațiile pe care le au obținut de la părinții și  bunicii  lor. Au vorbit despre uniformelor școlarilor, despre cartele de pâine sau despre rația de benzină.  Uniriștii au relatat experiențele  familiilor lor, care au învățat la lumina lămpii, au avut apa caldă cu program, au participat la campaniile agricole și multe alte restricții și obligații, greu de înțeles în ziua de azi.

Elevii Colegiului Național ”Cuza” au vorbit, printre altele,  despre strategii de supraviețuire în Vrancea, în timp ce elevii de la Unirea au ales să  descifreze ideologia comunistă  din discursul istoric.

Evenimentul „Revoluția neterminată ” i-a avut ca invitați pe conf. univ. dr. Armand Groșu, cu o prezentare despre ”Mihail Gorbaciov și prăbușirea regimurilor comuniste din Trezorerie” și prof. univ. dr. Ioan Stanomir, cu prezentarea ”După 30 de ani. O radiografie”.

Evenimentul organizat în comun de colegiile ”Cuza” și ”Unirea” a fost primit cu cu interes de elevii celor două unități de învățământ, care s-au implicat pentru a scoate la suprafață istoria neștiută din perioada comunistă, dar și reminiscențele comunismului după 1990.

-Publicitate-