Cei mai mici dintre elevii Colegiului Național ”Alexandru Ioan Cuza” au trecut de barierele impuse de pandemie și au organizat o serbare de Crăciun pentru părinți și profesori. Dar serbarea nu a fost singura surpriză a elevilor din clasa a V-a A, ei s-au organizat și au realizat un ziar, ”Esențe de Crăciun”, sub atenta coordonare a profesoarei Ana –Maria Cornilă Norocea. În paginile ziarului online, micii cuziști și-au pus o parte din sufletele lor. Au țesut povești în jurul sărbătorii de Crăciun, și-au imaginat minuni, i-au spus moșului ce își doresc cel mai mult, iubire între oameni și firește să dispară ”Coronavirus”, cel care îi ține departe unii de alții. Textele tematice elaborate de copii au impresionat prin originalitate, sensibilitate, stil, viziune. Un alt moment surpriză a fost acela în care elevii au făcut urări de sărbătoare în limba franceză. Momentul coordonat de profesoara Nicoleta Crețu a fost unul emoționant, mai ales că elevii studiază limba franceză doar de câteva luni. Nici colindele nu au lipsit din serbarea online, iar colinda copiilor, îndrumați de profesoara Mitrița Dumitrache, a încununat armonios întregul moment festiv.
Chiar dacă s-au văzut doar prin intermediul tehnologiei, copiii au știut să își emoționeze părinții și profesorii și să le mulțumească pentru că în această perioadă i-au susținut pe drumul școlii.
”Sărbătoarea Crăciunului reprezintă momentul de comuniune între oameni, de exprimare a gândurilor și dorințelor frumoase, de celebrare a tot ceea ce oferă bun existența. În acest context, dublat de circumstanțele dificile create de pandemie și restricțiile sale, elevii clasei aV-a, aflați la început de parcurs educațional, au nevoie de activități care să le stimuleze creativitatea, să îi determine să socializeze, să colaborazeze cu alți elevi (chiar dacă se respectă distanța fizică) și să își exprime gândurile, trăirile, dorințele. Proiectul intitulat Esențe de Crăciun vizează cultivarea abilităților de comunicare, de adaptare la un context extrașcolar festiv în care elevii interacționează cu un public matur. Activitățile incluse în proiect s-au desfășurat pe mai multe paliere: elaborarea unui ziar de Crăciun, realizarea unui filmuleț cu urări de Crăciun și susținerea unei serbări tematice online, la care au fost invitați părinții și profesorii clasei. Elevii și-au exprimat astfel propriile gânduri și emoții legate de sărbătoarea Crăciunului, conștientientizând atitudinile de empatie, bucurie, recunoștință”,ne- a spus profesoara Ana-Maria Norocea, coordonatoarea proiectului.
Pentru realizarea textelor publicate în ziarul Esențe de Crăciun, elevii de clasa a V-a au avut mentori din rândul colegilor de liceu (clasele a IX-a Filologie, a X-a Științe Sociale și a XII-a Matematică-informatică, respectiv Chimie-biologie). ”Activitatea de mentorat a avut rolul de a-i determina pe cuziștii mai tineri să interacționeze cu acei colegi mai mare care au deja o experiență cuzistă mai consistentă, cunosc valorile culturale ale Colegiului și în același timp, și-au demonstrat calitățile filologice și jurnalistice în proiecte desfășurate anterior. De asemenea, activitatea de îndrumare venită din partea unor profesioniști în domeniul jurnalismului le oferă o imagine a ceea ce înseamnă presă de calitate, reliefând și atributele necesare unui bun jurnalist. Elevilor li se oferă astfel o posibilă formă de consiliere profesională, care, poate, la un moment dat, pentru unii dintre ei va conta în alegerea unei cariere”, mai spune Ana-Maria Norocea.