Eveniment editorial de marcă: sâmbătă se lansează ”Cartea Unirii”, o istorie a ”elitei unioniste din Focșanii Unirii”.

0
168

Asociația “Eu, tu și ei” invită focșănenii interesați de istoria locală și patrimoniul cultural la lansarea cărții „Elita unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu.”, lucrare de cercetare dedicată familiilor boierești care au jucat un rol important în istoria unionistă a Focșaniului, dar și moștenirii culturale lăsate de acestea. Vorbim despre domni și doamne din cea de-a doua jumătate a secolului XIX, când “Orașul Unirii” a cunoscut o dezvoltare economică și culturală greu de egalat. Sunt povești despre focșăneni și faptele lor, care de obicei scapă prin ochiurile mai largi ale istoriei generale și care merită știute, prețuite și date mai departe.

Evenimentul va avea loc pe 18 ianuarie, de la ora 11.30, în aula “Mihai Eminescu” a Colegiului Național Unirea și va cuprinde, pe lângă lansarea de carte, o expoziție de fotografie cu chipuri mai puțin știute din înalta societate locală. Cartea le va fi introdusă celor prezenți de către Valentin Muscă, doctor în teologie, autor al mai multor volume de studii și cercetare istorică și monografică, și prof. Liviu Iulian Roman, doctor în istorie cu o teză despre problematica Unirii Principatelor.

Invitat special este cunoscutul jurnalist Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI România, care va vorbi despre recuperarea memoriei locale prin proiecte independente de acest gen. Evenimentul cultural este dedicat împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor.  

De ce o carte despre elita unirii după 161 de ani

 Autorii volumului sunt Silvia Vrînceanu, jurnalist vrâncean, și Dan Nichita, avocat și publicist, inițiatorii proiectului cultural #PovestimFocșaniul care și-a propus să implice focșănenii, în special pe cei mai tineri, într-un proces de redescoperire a memoriei locale și de repunere în valoare a monumentelor și obiectivelor de patrimoniu prin organizarea unor tururi pietonale ghidate de specialiști. Având o prefață semnată de istoricul Sergiu Iosipescu de la Institutul Național al Patrimoniului, cercetător cu frumoase origini focșănene, lucrarea se concentrează pe istoria puțin știută a generației Unirii, familii focșănene care au ridicat, practic, orașul și care constituie un model de bună practică din care generațiile de astăzi se pot inspira.

În cadrul proiectului lor, autorii au documentat arhivistic și în teren patru case care au aparținut unor familii implicate în lupta pentru Unirea Principatelor, aproape toate fiind amenințate cu dispariția. Cea mai importantă descoperire a proiectului este identificarea uneia dintre cele mai vechi mărturii construite din Focșani, casa boierului Săndulache Stamatin, imobil ridicat la începutul anilor 1800, necunoscut și nici bănuit că ar exista până la această dată. Este, practic, modelul de casă boierească tradițională din sudul Moldovei, neafectat de curentele europene din arhitectură atât de în vogă câteva decenii mai târziu. Casa vine dintr-o epocă în care orașul nu avea clădiri cu destinație publică, primăria, judecătoria sau școala funcționând în casele boierilor.

Mai mult, autorii au descoperit în biserica unui mic sat din fostul județ Putna tabloul uitat al lui Costin Stamatin (1818-1857), unul dintre cei trei fii ai lui Săndulachi Stamatin, liderul Comitetului Unionist din Focșanii Moldovei, familie foarte influentă în epocă. Un alt Stamatin, nepot al boierului Stamatin, jurnalistul Constantin Stamatin, cunoscut și sub numele de “Nazone”, a rămas în istorie pentru că l-a numit pe Mihai Eminescu “Luceafărul poeziei românești”, expresie care a învins timpul. Iar acestea sunt doar câteva dintre poveștile mai puțin știute din cartea elitei unioniste. Prin intermediul acestui proiect de cercetare, Asociația “Eu, tu și ei” dăruiește orașului o pagină de istorie uitată.

Ce spun autorii

 “Ce ne-a lăsat moștenire generația Unirii? Dacă privim în ansamblu, o țară. Dacă avem în vedere Focșaniul, un oraș. Vorbim de o generație cu vocație modernizatoare pe toate planurile, conștientă și pătrunsă de misiunea ei, o generație care a înțeles că stă numai în puterea ei să facă ceva. Este generația primei noastre urbanizări. Ne-a dat școli bune, ne-a oferit o viață culturală de calitate, ne-a deprins cu începuturile vieții instituționale, ne-a insuflat simțul civic. Ea însăși o generație școlită, prețuia educația, punea bază pe instrucție. Copii lor le-au cinstit numele și au făcut faimă orașului, mai cu toții pregătiți la cele mai bune școli din străinătate sau din țară. O carte cu totul nouă, modernă, minuțios documentată în arhive publice și private din țară și străinătate, care aduce istoria unionistă până în zilele noastre, în Focșaniul de azi.“

Pentru alte detalii sau pentru comandarea cărții contactați Silvia Vrînceanu Nichita, coordonator proiect #PovestimFocșaniul, Tel 0744217031,e-mail eutusieifocsani@gmail.com