Problema finanțării construcției rețelelor de gaze în mediul rural este pe punctul de a fi rezolvată. Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, a anunțat că au început demersurile pentru realizarea unui program pilot, finanțat cu fonduri europene, pentru extinderea rețelelor de gaz din România, de care să răspundă mai multe ministere.
”Am discutat astăzi, la Parlament, cu colegii din PNL, care s-au arătat interesaţi de iniţiativa de a realiza un program pilot finanţat din fonduri europene, prin care să reuşim să extindem reţelele de gaz din România. Este vorba despre un program integrat de care să răspundă Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Economiei, prin care să conectăm satul românesc la gazul românesc. Marea Neagră este o comoară, care mai devreme sau mai târziu va trebui extrasă şi, pentru a ajunge să folosim comoara din Marea Neagră, trebuie să extindem şi aceste reţele de distribuţie de gaze.
Am hotărât să finanţăm, prin acest program pilot, execuţia de lucrări, nu realizarea de studii de fezabilitate. Avem suficiente studii de fezabilitate realizate în ţară şi cred că trebuie să trecem la faza a doua, să executăm efectiv lucrările de extindere a reţelelor de gaze. În termen cât mai scurt, vorbim de câteva luni, vom fi în situaţia de a putea semna aceste contracte de extindere a reţelelor de gaz.
În acest moment, așa cum a spus și colegul meu deputat Florin Roman, președintele Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, suntem în punctul în care ar trebui să integrăm un program guvernamental cu o inițiativă legislativă, prin care să trecem obligativitatea realizării branșamentelor în sarcina operatorilor, cetățenii fiind astfel ajutați, iar costul să fie recuperat din tariful de distribuție. Studiile de fezabilitate trebuie astfel completate pentru ca proiectele să fie finanțabile”, a anunțat Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice.
În acest moment, puțin peste 32% din gospodăriile din România sunt racordate la rețeaua de distribuție de gaze naturale.
Specialiștii din Ministerul Lucrărilor Publice lucrează la centralizarea datelor primite din teritoriu. Necesarul la nivel național, pentru extinderea rețelelor, este de aproape 800 de milioane de euro, pentru următoarea perioadă de programare.
În ultimii doi ani, după ce legislația a devenit mai favorabilă, multe primării din Vrancea au realizat studii de fezabilitate pentru construcția de rețele de alimentare cu gaze. Primăria Vulturu a trecut chiar la pasul următor și a obținut toate autorizațiile necesare pentru a scoate la licitație în perioada următoare contractul de execuție a lucrărilor.