Promovabilitatea la BAC a crescut cu peste 9 procente în liceele cu proiecte ROSE

0
616

Promovabilitatea la BAC a crescut cu  9,14 % în liceele din Vrancea unde au fost implementate proiecte ROSE (Romania Secondary Education Project/ROSE) au anunțat astăzi într-o conferință de presă, coordonatorii proiectului.

Profesorul Radu Jugureanu, team leader al proiectului ROSE, prezent în sala mare a Inspectoratului Școlar Județean Vrancea (IȘJ) a explicat că pentru un profesor nu este greu să ia un elev de 9,80 și să îl ducă la 10 ca în cazul liceelor teoretice unde elevii intră cu medii foarte mari, greu este să iei un elev cu media 2 și să-l duci la 5 sau la 6 așa cum trebuie să se întâmple în cazul elevilor de la liceele tehnologice.

Acesta a mai subliniat importanța actului educațional mai ales că ”profesorul e cel care produce plus valoare. Un procent de alfabetizare înseamnă 1,5 procente în plus la PIB-ul României”, spune Radu Jugureanu.

Pe lângă aspectele tehnice și financiare, team leaderul ROSE a mai vorbit și despre impactul emoțional pe care îl au profesorii asupra elevilor în orele remediale, mai ales că aceștia trebuie să sădească în mințile elevilor încrederea, mai înainte de orice.

Profesorul nu a fost deloc blând când a venit vorba să critice mediul politic pe care îl consideră responsabil pentru că a modificat negativ viața a peste 40 de mii de elevi care nu au promovat examenul național de bacalaureat.”Cineva a vrut să dea mai multă carne de tun universităților particulare”, făcând referire la urmările modificării structurii examenului pentru elevii de la filierele tehnologice.

Precizăm că în cadrul granturilor pentru licee sunt prevăzute 3 categorii de activități eligibile: activități pedagogice și de sprijin, activități extracurriculare și activități de renovare și dotare, mai exact o serie de mici lucrări de modernizare/reparare a spațiilor de școlarizare, respectiv achiziții de bunuri în scop educațional. În prima categorie sunt incluse activități remediale, tutorat, consiliere, dezvoltarea personală a elevilor, îndrumare și orientare în carieră, dezvoltarea de abilități socio-emoționale, precum și activități specifice destinate elevilor provenind din grupuri dezavantajate. Grupa a doua de activități cuprinde vizite sau excursii de documentare, stagii de practică/internship, participare la diferite competiții, acțiuni destinate înființării/dezvoltării de rețele școlare etc.

Granturile europene reprezintă un sprijin pe care Comisia Europeană îl acordă acelor proiecte care urmăresc aplicarea sau sprijinirea unei politici a UE. Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învățământul secundar) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și se desfășoară în intervalul 2015 – 2022.

Printre liceele care au aplicat pentru acest program se numără: Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu” din Focșani (cu proiectul eligibil ”Educația, șansa oricui în promovare – ESOP”), Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu (cu proiectul ”+ Succes Rolisse”) Liceul Tehnologic din Odobești (cu proiectul ”Vreau să învăț!” – Școala este șansa mea – Program de reducere a abandonului școlar și de creștere a ratei de promovare a bacalaureatului).