Rețelele de alimentare cu gaze ar putea fi construite cu fonduri europene

0
117

Înființarea de noi  rețele de alimentare cu gaze a localităților s-ar putea realiza cu fonduri europene, în viitorul exercițiu financiar, și nu cu finanțare guvernamentală.

”Am solicitat ca în exerciţiul financiar 2021-2027 să fie eligibile pentru finanţare din fonduri europene înfiinţările de reţele de gaze sau extinderile de reţele. Din 2012, practic, aproape că nu s-a mai întâmplat nimic în domeniul gazelor. România, care este una dintre ţările cu cele mai bogate resurse de gaze naturale, are conectată la reţea doar 36 % din populaţie. Am dat exemplul Ungariei, care are peste 90% din populaţie conectată la reţeaua de gaze, în condiţiile în care nu au resursele noastre de gaze, dimpotrivă, resursele lor sunt foarte mici”, a anunțat Ludovic Orban, în urmă cu câteva zile.

În ceea ce privește etapa a treia a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), primul ministru a afirmat că trebuie finalizate obiectivele începute în primele două etape. Până acum, existau informații că rețelele de alimentare cu gaze urmau să fie incluse în PNDL 3, însă se pare că actualul Guvern prefera varianta fondurilor europene. În acest caz, proiectele vor putea depuse abia peste câțiva ani.

„Primul nostru obiectiv este să negociem cu mare atenţie acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană prin intermediul căruia vom stabili în ce direcţie se vor îndrepta banii europeni la care avem dreptul prin viitorul buget al Uniunii Europene, pe perioada 202 -2027. Un PNDL 3 cu siguranţă va fi. PNDL 3 trebuie să vină oarecum complementar cu finanţările pe care le primim de la nivel european, adică tipurile de proiecte care vor fi finanţate de la nivel european, proiecte de dezvoltare locală. Toată lumea vorbeşte de PNDL 3. Eu am însă altă viziune. Întâi trebuie să închidem PNDL 1, trebuie să închidem PNDL 2, să nu ne mai batem joc de investiţii, să demarăm mii de investiţii pentru care nu există finanţare sau să lăsăm investiţiile să se degradeze, să nu fie finalizate şi, până la urmă, să nu aibă cetăţenii niciun beneficiu de pe urma unor bani cheltuiţi. În momentul în care te apuci de o investiţie trebuie să aloci”, a declarat Ludovic Orban.