În data de 5 decembrie a fiecărui an este celebrată Ziua Internațională a Voluntariatului. Această zi ne oferă ocazia să apreciem și să promovăm spiritul civic al celor care, fără a aștepta nimic în schimb, se implică activ în sprijinul comunității din care fac parte, voluntarii.
După cum bine știți, începând cu anul 2016, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea se desfășoară programul național de voluntariat ”Salvator din pasiune”. Din cei peste 158 de voluntari care s-au înscris în program, am remarcat implicarea și energia domnișoarei Nica Roxana.
Mulți dintre colegii care lucrează pe ambulanțele SMURD o cunosc de la serviciu, Roxana fiind asistentă medicală la Unitatea de Primiri Urgențe. Obişnuiți să o vadă în halatul de asistentă, au fost surprinși când au văzut-o îmbrăcată în costum de paramedic, ba mai mult, participând alături de ei la intervenții. Cu toții admiră dorința Roxanei de a fi permanent alături de oameni și de a-i ajuta atunci când le este greu.
De aceea am dorit să aflăm chiar de la ea cum a ajuns să fie voluntar la I.S.U. Vrancea.
Roxana Nica: Am aflat despre programul de voluntariat de la unul dintre colegii dumneavoastră, domnul plutonier major Iancu Laurențiu. Povestindu-i cât de mult îmi place meseria pe care o practic și cât de mult îmi doresc să pot face mai mult pentru cei aflaţi în necaz, m-a îndemnat să devin voluntar la I.S.U. Vrancea. În momentul acela am înțeles că mi se oferă ocazia să ajung în mijlocul evenimentelor, să simt pulsul acțiunii și că pot ajuta oamenii atunci când au cel mai mult nevoie de sprijin.
Cum te simți ca voluntar la I.S.U. Vrancea?
Roxana Nica: La serviciu sunt în zona mea de confort, ca voluntar mă simt extraordinar atunci când omul pentru care mă lupt să trăiască, reușește datorită mie, să rămână în viață. Înţelegi atunci că practicând medicina de urgenţă nu pierzi linişte, ci o câştigi. Sincer vă spun că nici măcar atunci când iau salariu nu am această satisfacție pe care o trăiesc în momentul când ajut pe cineva, când fac un bine. Încă de la primii pași pe care i-am făcut în curtea salvatorilor m-am simțit ca acasă. Mă bucur de sprijinul, colaborarea și prietenia pe care le-am câștigat devenind ”salvator din pasiune”.
Ce ai învățat de când faci voluntariat?
Roxana Nica:De când fac voluntariat am învățat foarte multe lucruri noi, cum ar fi să folosesc echipamentele de primă intervenție. Ceea ce învăț aici se completează cu ceea ce fac la serviciu și consider că mă ajută să mă dezvolt profesional. Totodată, pe plan personal învăt cum trebuie să mă comport în anumite situații de urgență și să fac mai bine față neprevăzutului.
Ce îți dorești pe viitor ca voluntar?
Roxana Nica:Mi-aş fi dorit ca acest proiect să ia amploare, oamenii să se bazeze cumva pe noi, să ne facem utili, să întreprindem activităţi cu ecou în rândul populaţiei, activităţi menite să ajute, să prevină şi poate chiar să rezolve anumite situaţii de urgenţă. Probabil pun accent pe activitățile preventive din cauza faptului că zilnic, profesional, mă lovesc de ghinionul oamenilor. În același timp, îmi doresc să urmez și celelalte module din cadrul programului.
Ce îndemn le dai celor care vor sa devină voluntari?
Roxana Nica:Eu mă ghidez în viaţă după zicala: „Omul cât trăieşte învaţă!” Cursurile urmate prin intermediul programului de voluntariat „Salvator din pasiune” sunt utile în viaţa de zi cu zi, ele nu vizează doar voluntariatul. Într-o Românie în care atunci când se întâmplă ceva, oamenii pun mâna pe telefon şi filmează pentru că probabil, cred eu, nu ştiu ce trebuie să facă, ar fi bine să învăţăm cum să reacţionăm în situaţii dificile şi cu atât mai mult, să învăţăm să oferim ajutorul semenilor.
Roxana, îţi mulţumim că te-ai alăturat echipei salvatorilor vrânceni şi pentru cum înțelegi să-ți ajuți semenii necondiționat cu o determinare extraordinară! Cu respect ne înclinăm în fața tuturor celor care prin voluntariat își sacrifică timpul personal pentru a ajuta!
Felicitări pentru tot ceea ce faceţi!
La mulţi ani, oameni cu suflet mare! La mulţi ani, voluntari! (ISU Vrancea)