Șapte elevi și doua cadre didactice de la Scoala Gimnaziala Țifesti au participat la prima activitate de formare, învățare elevi, desfășurată la Botevgrad în Bulgaria, în perioada 1-7 decembrie 2019, în cadrul proiectului Erasmus + : “I CARE ABOUT MY COMMUNITY”(ÎMI PASĂ DE COMUNITATEA MEA).
Parteneriatul strategic este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ pe o perioadă de 24 de luni: 1 septembrie 2019 – 31 august 2021şi are ca scop schimbul de bune practici între şcolile din ţările partenere ( Polonia, Romania,Turcia, Bulgaria si Grecia), cu accent pe dezvoltarea sentimentului de responsabilitate al elevilor pentru comunitatile lor. Mobilitatea cu elevii a fost organizată la “Specialized Secondary School of Natural Sciences and Maths Acad .Prof.Dr.Asen Zlatarov”Botevgrad unde au participat echipaje de câte sapte elevi şi doi profesori însoţitori din fiecare şcoalǎ partenerǎ.
Elevii selectati pentru aceasta mobilitate de la Scoala Gimnaziala Tifesti au fost: Rijac Nadia, Barbieru Denisa Andreea, Trifan Bogdan Paul, Vasile Florin Cristinel, Harabagiu Andra, Harabagiu Angelina si Oprea Andrei Mihai, însoțiți de profesoara Aura Robescu –coordonator proiect și Gabriel Aurelian Sibechi –membru al echipei de proiect. Obiectivele generale ale proiectului sunt:dezvoltarea sentimentului de responsabilitate al elevilor pentru comunitățile lor, stimularea atitudinilor de toleranță, respect și nediscriminare, dezvoltarea competenței interculturale și a conștiinței culturale.
În cadrul întâlnirii din Bulgaria s-au derulat diverse activități care au contribuit la atingerea obiectivelor proiectului. Astfel, s-au desfășurat workshop-uri și activități de voluntariat, fiecare scoala parteneră si-a prezentat activitatile de voluntariat și problemele legate de comunitatea lor. Am vizitat scoala bulgară unde am cunoscut sistemul de învățământ dar am avut si prilejul de a vizita capitala – Sofia, orasul Plovdiv, capitala Europeana Culturala, de a cunoaște obiceiurile și traditiile țării gazdă. Am vizitat “Crucea Rosie”din Plovdiv unde am luat parte la lectii de prim ajutor si am sărbatorit impreuna 5 decembrie – Ziua Internțtionala a Voluntariatului
În ultima zi de activitate, participanții au primit certificate de participare și Europass Mobility.
Acest parteneriat va arăta modul în care cinci țări diferite din Europa înțeleg importanța responsabilității sociale, în acest fel, profesorii își vor lărgi cunoștințele și își vor îmbogăți experiența prin împărtășirea bunelor practici.
În timpul mobilității, comunicarea s-a realizat în limba engleză, dar participantii vor încerca să învețe cuvinte comune și expresii în limba celor cinci țări implicate în proiect. Abilitățile și competențele dobândite în timpul derulării acestui parteneriat îi vor ajuta pe toți participanții direcți să se dezvolte atât profesional, cât și personal.
“A fost o experiență presărată cu ospitalitate, veselie, cunoștințe noi, peisaje deosebite, și nu în ultimul rând, noi provocări. Cred că acest proiect oferă o oportunitate foarte bună nu numai pentru elevi, ci și pentru profesori să învețe despre istoria și cultura diferitelor țări, să-si facă prieteni și să împărtășească experiențe despre sistemul de învățământ în care incluziunea și sprijinul reciproc vor deveni o normă de comportament”, a declarat profesoara Aura Robescu, coordonatorul proiectului.
Următoarea activitate de învățare, formare elevi va avea loc în perioada 10 – 16 mai 2019, unde Școala Gimnazială Țifești va deveni gazda pentru cele patru țări partenere din Polonia, Grecia, Turcia și Bulgaria.