Scriitorii Radu Paraschivescu și Gabriel Liiceanu se vor întâlni cu cititorii la Galeriile  de  Artă din Focșani

0
-Publicitate-

Scriitorii Radu Paraschivescu și Gabriel Liiceanu vor veni sâmbătă la Focșani, la o întâlnire cu cititorii care va avea loc la 14.30, la Galeriile de Artă. Aceștia vor vorbi cu publicul despre cărțile lor, ”Garoafe la bordel” și ”Exitus” și despre alte bestselleruri de la Bookfest București 2023.

Dialogul se va încheia cu sesiuni de autografe în incinta Librăriei Humanitas Focșani (Bd. Unirii, nr. 53).

Evenimentul este organizat de Editura Humanitas și Librăria Humanitas Focșani, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea și Consiliul Județean Vrancea.

Accesul în sală este liber, în limita locurilor disponibile (capacitatea sălii este de 100 de persoane, dintre care 50 pe scaune).

Despre 𝑮𝒂𝒓𝒐𝒂𝒇𝒆 𝒍𝒂 𝒃𝒐𝒓𝒅𝒆𝒍

Poţi să faci multe lucruri în România, dar să te plictiseşti, sub nici o formă. Suntem o ţară veselă, chiar dacă pe teritoriul ei trăiesc şi oameni trişti. Cele unsprezece povestiri din Garoafe la bordel exact pe asta pun reflectorul, pe felul în care sursele de amuzament se pot ivi de oriunde. Radu Paraschivescu cotrobăie prin rafturile şi sertarele României de azi şi de ieri, după care creează păţanii menite să smulgă hohote sau măcar să provoace surâsuri. Unele par aşezate la frontiera plauzibilului, altele sunt situaţii de viaţă curentă trecute prin filtrul literaturii. Decorul se schimbă ca în caleidoscoapele copilăriei. Te trezeşti la un seminar despre cuplarea la cerinţele UE în agricultură, în platoul unei emisiuni TV unde lucrurile o iau razna pe nepusă masă sau la o discuţie între şefii de galerii pentru reducerea violenţei în tribune. Eşti părtaş la o farsă cazonă care aminteşte de anii 1980, le ţii companie bucureştenilor când primesc un înalt oaspete american sau asişti la un paradox pe sol străin: invazia individuală. Te miri de coincidenţele din viaţa unui bărbat care îşi duce zilele sub amprenta unei cifre anume, te freci la ochi când vezi ce face ratingul din viaţa omului şi descoperi până unde poate merge spiritul de iniţiativă al studentului român. Totul în registrul poantei, al parodiei, al bunei dispoziţii.

Despre 𝑬𝒙𝒊𝒕𝒖𝒔

S‑ar putea ca, atunci când pierdem fiinţele cele mai apropiate, ele să ne ia într‑o măsură cu ele. Tocmai pentru că o parte din tine migrează odată cu cei care au plecat, moartea e descărcată în bună parte de dificultatea ei. Poate că noi murim cu ochii ațintiți către ei. Și poate că, în felul acesta, trăim moartea într‑o formă mai blândă.

Când m-am hotărât să public această carte despre „patru feluri de a muri” cu titlul 𝑬𝒙𝒊𝒕𝒖𝒔, punând laolaltă patru texte risipite în volume diferite, mi-am zis că oricine ar deschide-o ar aștepta o explicație: oare ce rost are să vorbești despre moarte, despre cel mai inacceptabil lucru din lume, tabuizat de însăși spaima pe care o stârnește în noi? Despre acel eveniment al vieții care ne pândește din prima clipă a intrării noastre în lume? Așadar, de ce vrei să pui laolaltă patru destine complet diferite în virtutea unui eveniment pe care, deși ne unește pe toți ca 𝑚𝑢𝑟𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖, fiecare îl trăiește ca 𝑎𝑙 𝑙𝑢𝑖 și 𝑛𝑢𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑙 𝑙𝑢𝑖? – Scurt cuvânt înainte, GABRIEL LIICEANU

-Publicitate-