Consilierii județeni nu au votat nici la ședința de luni proiectele prin care Consiliul Județean Vrancea vroia să dea spațiile fostului Serviciu Public de Protecție a Plantelor autorităților din Panciu și Dumitrești. La fel ca la ședința precedentă, liberalii s-au abținut pentru că nu au putut în nici un fel să fie convinși de explicațiile oferite de reprezentanții CJ și de primarul de la Panciu, iar proiectele nu au putut trece pentru că era nevoie și de voturile lor.
Ședința CJ a fost condusă de vicepreședintele Ionel Cel – Mare, pentru că Marian Oprișan a absentat. Consilierul PNL Emilian Diaconu a susținut că reprezentanții CJ trebuiau să prezinte motivele pentru care a încetat interesul județean pentru cele două imobile.
”În ședința anterioară am avut rugămintea către domnul președinte să fundamenteze acest proiecte, așa cum cere Codul Administrativ. Mă așteptăm să găsesc un referat din care să rezulte că interesul public județean pentru aceste clădiri a dispărut și nu am găsit nicio referire la acest lucru. Nu s-a făcut o analiză din care să rezulte dacă spațiile sunt necesare sau nu”, a spus Emilian Diaconu.
Liberalul a ridicat și problema dacă spațiile puteau fi utilizate pentru locuințele protejate pe care le înființează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
La rândul său, consilierul Adrian Crețu a arătat că în alte județe funcționează servicii de protecție a plantelor, care se susțin din activitatea lor și că un asemenea serviciu este necesar și în Vrancea.
Ca răspuns la acuzațiile consilierilor PNL, reprezentanții CJ și consilierii PSD au susținut că spațiile fostului Serviciu Public de Protecția Plantelor sunt de fapt niște magazii, în care au fost ținute timp de foarte mulți ani substanțe fitosanitare.
Primarul din Panciu, Iulian Nica, a spus că, de când este utilizată de autoritățile locale, clădirea din Panciu este folosită ca spațiu de depozitare de operatorul de salubritate al orașului, SC DUSPI Serv SRL. În continuare, Primăria Panciu avea în plan să înființeze un parc auto, iar terenul aferent să fie folosit ca parcare pentru mașinile operatorului.
În ceea ce privește clădirea din Dumitrești, autoritățile locale au cerut-o Consiliului Județean la solicitarea unor pomicultori din comună care vor să acceseze un proiect cu fonduri europene și au nevoie de un spațiu.
Disputele verbale între liberali și pesediști s-au lăsat și cu cuvinte mai ”grele” rostite de social – democratul Cătălin Răducanu, care s-a supărat că opoziția nu ține cont de argumentele puterii locale.
Vrancea are nevoie de acest serviciu, spun liberali
”CJ Vrancea are o grămadă de bani în conturi, bani pe care tot îi învârte ca să-i bage pe funcționare (adică salarii), nu pe investiții. Colegul Emilian Diaconu a explicat foarte bine schema prin care fac asta. Revenind la serviciul cu pricina, rolul său este unul important, activitatea sa începând de la combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor, trecând prin acțiuni din domeniul igienei publice, comerț cu îngrășăminte, semințe, material săditor, terminând cu aplicarea unor tratamente fitosanitare cu finanțare din bugetul Ministerului Agriculturii. PNL Vrancea consideră că județul are nevoie de acest serviciu, așa cum are nevoie și de activele care i-au aparținut. Clădirile sau terenul pe care sunt construite sunt demne de un management mult mai bun și o destinație deasupra intereselor de partid și combinațiilor pesediste”, a spus consilierul județean Adrian Crețu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, după încheierea ședinței.