Sub administrația lui Oprișan, în Vrancea parcă a fost război: populația unei comune mici a dispărut, iar zeci de mii de vrânceni au plecat să muncească în străinătate

0
3274

Guvernarea PSD a lăsat în urmă un dezastru demografic în Vrancea, deoarece  promisiunile de dezvoltare nu au fost ținute. Într-un interval de șase ani, o populație cât a unei comune mici a dispărut din județ, după ce oamenii au decis să emigreze definitiv în străinătate. De asemenea, alte zeci de mii de persoane care au plecat în căutarea un loc de muncă, pentru că Vrancea nu mai oferă un viitor pentru locuitorii județului.

La acest rezultat s-a ajuns după ce guvernele PSD nu au fost interesate de investiții care să genereze locuri de muncă. În schimb, au alocat sume mari de bani doar pentru investiții de îmbunătățire a condițiilor de trai în județ, în principal prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru că aceste proiecte se pot realiza mult mai repede, atrag capital politic pentru primari și alți politicieni și se poate controla fluxul banilor. În schimb, pesediștii nu au făcut aproape nimic pentru dezvoltarea regiunilor rămase în urmă din punct de vedere economic, cum este Moldova.

În Vrancea, lipsa locurilor de muncă a dus la o accentuare a depopulării județului în timpul guvernării PSD. În timp ce Marian Oprișan se laudă cu miliarde de euro aduse în județ, realitatea a demonstrat că asfaltul, apa și canalizarea nu sunt suficiente pentru a face din Vrancea ”casa noastră dragă”, ca să îl parafrazăm pe baronul PSD. Vrâncenii au plecat în număr foarte mare să muncească în alte țări, pentru că facturile la apă și canalizare nu le plătește Oprișan.

Numărul persoanelor care au plecat de tot din județ s-a dublat

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), 1662 de persoane au emigrat definitiv din Vrancea în perioada 2013 – 2018. Acești vrânceni au decis definitiv să plece din județ, pentru că au considerat că aici nu mai cu ce face. Aceasta înseamnă că o comună mai mică a dispărut în doar șase ani. Fenomenul s-a accentuat de la an, iar în intervalul analizat numărul celor plecați a crescut de peste două ori. În anul 2013 au fost 178 de emigrați definitiv, iar în anul 2018 au fost 413.

Emigranți definitivi pe ani

2013 – 178

2014 – 171

2015 – 212

2016 – 332

2017 – 316

2018 – 413

20.000 de vrânceni și-au căutat de lucru în străinătate

Numărul vrâncenilor care au plecat din județ pentru a munci în străinătate fără a se muta definitiv este mult mai mare. Din 2013, de când sunt date la INS referitoare la acest capitol, sunt înregistrate peste 20.000 de persoane care au emigrat temporar, adică au plecat pentru perioade de cel puțin 12 luni. Probabil că în realitate cifra este puțin diferită. Pe de o parte, din cele 20.000 de persoane emigrate temporare este posibil să fie persoane înregistrate de mai multe ori sau care au plecat pur și simplu în alte scopuri decât pentru a lucra. Pe de altă parte însă, nu există nici date despre toți vrânceni care pleacă. Oricum, cifra de 20.000 este foarte mare, mai ales că și în acest caz vorbim de o accentuare a fenomenului de la an la an.

Emigranți temporar pe ani

2013 – 2723

2014 – 2955

2015 – 3328

2016 – 3547

2017 – 4128

2018 – 4195

După depopularea județului, PSD s-a lăudat cu șomajul redus

Un exemplu de demagogie PSD de dinainte de pierderea puterii este rata foarte mică a șomajului din Vrancea. Pesediștii au ținut să se laude cu această ”realizare”, deși persoanele care ar fi trebuit să se găsească în statistici sunt plecate să muncească în străinătate. Dacă ar fi fost în județ și înregistrate în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de muncă,  nu mai era un procent de 3 și ceva la sută șomaj, ci de vreo 10 ori mai mult.  

Oprișan a promis mult și nu s-a întâmplat aproape nimic

Dacă construirea unui aeroport părea de la început un proiect nerealist, din cauza populației mici, autostrada și parcul industrial au fost două promisiuni făcute de Marian Oprișan care s-ar fi putut realiza. Autostrada depinde însă de guvern, iar președintele Consiliului Județean a găsit astfel repede o scuză pentru a renunța și la parcul industrial. Vorbim pur și simplu de demagogie. Când PSD era în opoziție, Marian Oprișan era un critic vehement al puterii. În același timp, baronul promitea că va curge lapte și miere după ce pesediștii vor ajunge la guvernare, pentru că PSD va face tot ceea ce nu au făcut celelalte partide și pentru că este un politician cu influență la nivel central.

În realitate, pentru dezvoltarea Moldovei nu s-a făcut aproape nimic, iar Oprișan s-a spălat pe mâini. După ce PSD a pierdut guvernarea, președintele CJ a devenit brusc mult mai activ și a anunțat că va monitoriza ”nerealizările” actualei puteri, pentru că timpul a demonstrat că baronul se simte mai bine în opoziție, unde poate să spună orice și găsește justificări pentru ceea ce nu a făcut.