Unirea Principatelor a fost sărbătorită în Piața Unirii. Oprișan și Misăilă s-au supărat și nu au venit la festivitatea organizată de Prefectură

0
-Publicitate-

Împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată printr-o festivitate în Piața Unirii de către Instituția Prefectului. Momentul s-a remarcat prin absența aproape cu desăvârșire a pesediștilor, după ce Oprișan și Misăilă s-au supărat că nu mai sunt la putere și nu mai fac tot ceea vor. Mai mult, Primăria Focșani a programat pentru vineri seara un eveniment propriu.

În schimb, la manifestarea Prefecturii au fost prezenți în număr mare liberalii locali, care au ținut să participe la primul eveniment organizat de actuala putere în Vrancea. Guvernul a fost reprezentat de Monica Anisie, ministrul Educației și de secretarii de stat din Vrancea, Ovidiu Burdușa și Norocel Pompiliu Stroe.

Pe lângă politicieni, au venit și alte persoane să vadă festivitatea, printre care și elevi. În total, numărul participanților a fost undeva la peste 1000, în condițiile în care nu a mai fost mobilizarea făcută de PSD cu primarii anul trecut.

În absența pesediștilor, singurul care a vorbit a fost prefectul Gheorghiță Berbece, care a citit mai întâi mesajul primului ministru Ludovic Orban, după care a avut și un discurs al său. Acesta a acuzat că în ultimii ani marcarea Unirii Principatelor a fost și un prilej de campanie politică și a susținut că evoluția orașului a fost oprită de comuniști și nu a mai fost reluată după 1990.

”În fiecare an acest moment este tratat de unii ca un moment politic sau administrativ și, de ce nu, de campanie politică. Eu îmi doresc să îl tratăm așa cum este, un moment istoric marcant din istoria românilor. (…)

De 30 de ani, dar cu precădere în ultimii 20 de ani, focșănenilor și vrâncenilor li s-a transmis pe căi oficiale că istoria s-a oprit la 24 ianuarie 1859 și la  finalul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.  Li s-a confiscat din ignoranță sau din interese meschine dreptul de a-și cunoaște trecutul.

Poate este momentul să restabilim realitatea. Modernizarea României și, implicit, a orașului și a județului, începută în epoca lui Cuza, a continuat în perioada lui Carol I și a marilor oameni politici din vrea sa: Ion Brătianu, Mihail Kogălniceanu, C. A. Rosetti, Ion Ghica, Pache Protopopescu și, de ce nu, Nicolae Săveanu, primar al orașului Focșani și prefect al județului Putna. (…)

Din păcate, evoluția orașului nostru a fost întreruptă odată cu instaurarea comunismului și nu a fost reluată după 1990. Atunci când ne construim viitorul ar trebui să ținem cont și să tragem învățăminte din experiențele predecesorilor noștri, cei care au construit orașul Focșani și județului Vrancea”, a spus prefectul.

Reprezentantul Guvernului a ținut să menționeze și lansarea celor două cărți despre istoria Focșaniului apărute în ultima săptămână.

La final, după defilarea Gărzii de Onoare, participanții s-au prins în Hora Unirii, încheind una dintre cele mai scurte festivități organizate de-a lungul anilor pe 24 ianuarie.

După ce Marian Oprișan și Cristi Misăilă s-au simțit ”desconsiderați” și ”jigniți” de prefect, pentru că nu mai fost ei cei care au dirijat ce se întâmplă pe 24 ianuarie, Primăria Focșani a organizat rapid propria manifestare de Ziua Unirii. Vineri, de la 17.30, în Piațeta Teatrului are loc un moment evocator, după care se va pleca cu torțe spre Piața Unirii, unde participanții se vor prinde în Hora Unirii, de această dată a pesediștilor.

-Publicitate-