28 iulie – Ziua Națională a Ambulanței din România

0
-Publicitate-

Data de 28 iulie este una de referință, fiind marcată Ziua Națională a Ambulanței din România, anul acesta împlinindu-se 117 ani de la înființare. Serviciu de primă importanță, la care românii apelează când se află în situații critice, fie pentru viața proprie, ori a celor din familie sau simpli necunoscuți, el poate face, de cele mai multe ori, diferența între viață și moarte.

În urmă cu 117 ani, pe 28 iulie 1906, la iniţiativa prof. dr. Nicolae Minovici, a fost dată în folosinţă prima ambulanţă din România, sub deviza „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor”, o trăsură cu cai şi un echipaj format din sergenţi de oraş, medicii interni şi sanitari.

În anul următor, același profesor a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari. Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

Serviciul de Ambulanță Vrancea a demarat sărbătoarea zilei încă de joi, 27 iulie, printr-o acțiune aniversară desfășurată la DSP Vrancea, la care au fost invitate oficialitățile serviciilor aflate în directă colaborare și nu numai.

La eveniment au participat reprezentanți ai Prefecturii județului Vrancea, Inspectoratului pentru situații de urgență „Anghel Saligny” Vrancea, Spitalului Județean de urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani, Spitalului Dumbrăveni, Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea, Serviciului de Telecomunicații Speciale Vrancea, Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Invitat special pentru această zi specială a fost medicul de suflet al Serviciului de Ambulanță, doctor Mircea Stoienoiu.

Vineri, 28 iulie 2023, Serviciul de Ambulanță Vrancea participă la sărbătoarea națională organizată la Târgu Jiu,  cu o delegație condusă de managerul instituției, dr. Laurențiu Albiș, formată din 7 persoane, asistenți medicali și ambulanțieri.

Personalul rămas va sărbători rămânând la datorie, dând rezolvare tuturor solicitărilor de urgență și transferuri interspitalicesti ale pacienților critici și necritici, 24 de ore din 24,  ca întotdeauna, așa cum a făcut-o de fiecare dată în cei 117 ani de existență.

La mulți ani!

-Publicitate-