Amplu program de activități organizate de pompierii de la ISU Vrancea, cu ocazia zilei aniversare

0
-Publicitate-

Cu prilejul „Zilei Aniversare a Unităţii”, pe 23 iulie 2023, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea va desfăşura o serie de activităţi pentru a împărtăşi bucuria şi importanţa acestui eveniment.

În această zi marcantă pentru cei ce veghează pentru liniștea cetățenilor, se împlinesc 161 de ani de la unificarea celor două „Comenzi de foc” ale Focşanilor Munteni şi Focşanilor Moldoveni. Unificarea pompierilor focşăneni munteni şi moldoveni sub un singur comandant, căpitanul Dimitrie Petrov,  a parafat începutul istoriei pompierilor vrânceni. În anul 1862 s-au pus bazele unei formaţiuni de pompieri uniţi, nu doar prin obiective comune, ci şi prin sentimentul apartenenţei la aceeaşi unitate administrativ teritorială.

Prin Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 179 din 23 decembrie 2013, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 6 din 7 ianuarie 2014, în semn de consideraţie şi respect pentru cei care au marcat această zi de profundă încărcătură istorică, data de 23 iulie a fost desemnată Ziua Aniversară a I.S.U. Vrancea.

Salvatorii vrânceni s-au întrecut în cadrul competiţiilor sportive organizate sub egida „Cupa 23 iulie”, ediţia a X-a. Pompierii își vor demonstra  abilităţile sportive la bowling, billiard și tenis de masă. Totodată, concursul ”Pompierul de oțel” este dedicat celor mai puternici dintre aceștia, fiind un bun prilej de a-și putea măsura forța și tenacitatea. De asemenea, copiii cadrelor unității, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, vor putea trăi emoțiile unei misiuni participând la concursul ”Micul pompier”, unde vor avea de parcurs un traseu aplicativ cu grad de dificultate specific vârstei. Competiția ”Alergare montană” în munții Vrancei va promova dezvoltarea spiritului de echipă și susținerea unui stil de viaţă sănătos, precum și a respectului față de mediul înconjurător.

 În data de 21 iulie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, în municipiile Focşani şi Adjud, oraşul Panciu şi comuna Vidra, unităţile de pompieri vor organiza evenimentul „Ziua porţilor deschise”. În cadrul acestei activităţi vor fi pregătite ateliere tematice „Pompier pentru o zi” pentru a oferi posibilitatea celor interesaţi să se familiarizeze cu tehnica şi accesoriile utilizate pe timpul misiunilor.

Caravana  ”Fii pregătit!” va ajunge în județul nostru la sfârșitul acestei săptămâni unde va staționa timp de două zile. Astfel, sâmbătă, 22 iulie, va poposi în Crângul Petrești, iar duminică, 23 iulie, se va afla în Focșani, în fața Casei de Cultură ”Leopoldina Bălănuță” . În aceste zile, personalul I.S.U. Vrancea va organiza cursuri de pregătire a populației pentru acordarea de prim ajutor în situații de urgență. Sesiunile de pregătire vor include și prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România — cutremure, inundații, incendii — și modul în care populația poate acționa pentru a le face față.

Trebuie cunoscut faptul că, pentru pompierii vrânceni ziua de 23 iulie are o triplă semnificație:

  1. I.S.U. Vrancea este a doua structură la nivel naţional, din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care a primit, în urma demersurilor efectuate, recunoaşterea oficială a unei zile aniversare.
  2. Ulterior, tot într-o zi de 23 iulie, dar în anul 2016, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea a primit cu mândrie Drapelul de luptă al unității, acordat prin Decretul Președintelui României nr. 399 din 2016.
  3. Reper de identitate pentru pompierii vrânceni, ziua de 23 iulie a fost aleasă în anul 2019 ca dată de inaugurare a Punctului de Lucru Vulturu. (ISU Vrancea)
-Publicitate-