Biblioteca Județeană organizează expoziția de pictură ”Vasile Pascu – smerenie și conștiință”

0
-Publicitate-

Operele pictorului Vasile Pascu vor fi expuse la Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu”, în cadrul expoziției ”Vasile Pascu – smerenie și conștiință”. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 23 ianuarie, începând cu ora 10.30, în prezența Elenei Bârhală, fiica pictorului, profesoară timp de 39 de ani la Liceul de Artă ”Gh. Tattarescu” din Focșani.

Cu acest prilej, vizitatorii vor putea admira două autoportrete ale lui Vasile Pascu, precum şi “Cuza” – tabloul în ulei pe carton, lucrat de către Vasile Pascu în anul 1958.

”La acest eveniment vor fi prezenţi, în calitate de invitaţi de onoare, doamna profesor Elena Bârhală şi domnul Valentin Muscă, directorul Casei de Cultură „Constantin C. Giurescu” din Odobeşti. Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” va fi reprezentată de către doamnele Oana-Raluca Boian şi Teodora Fîntînaru”, spun reprezentanții Bibliotecii Județene într-un comunicat de presă.

 Cine este pictorul Vasile Pascu

Pictorul Vasile Pascu (1910-1978) s-a născut la 27 ianuarie 1910, în localitatea Corni, județul Bacău. A fost student al celebrilor Corneliu Baba şi Nicolae Tonitza şi un artist desăvârşit în pictura bisericească şi pictura de şevalet.

Student al Academiei de Belle Arte din Iași, abordează toate genurile picturii (peisaj, portret, natură statică), mărturie stând bursa Schiller pentru merite deosebite, care l-a ajutat să supraviețuiască pe perioada studiilor. În 1932, la 22 de ani, pictează prima biserică, iar la 30 de ani obține autorizația de pictor bisericesc. Pictează 140 de biserici în diferite tehnici: frescă, ulei, tempera în emulsie de ou.

 În anul 1970, la 60 de ani, este condamnat la 10 ani de închisoare pentru „propagandă împotriva orânduirii socialiste”. Vasile Pascu a abordat și pictura de șevalet în colorit viu: naturi statice, compoziții cu personaje apropiate lui, țărani, flori.

Stabilit după 1940 la Focşani, Vasile Pascu a predat până în octombrie 1945 ca profesor de desen și caligrafie la liceele „Unirea”, „Cuza Vodă” și la „Şcoala de Arte și Meserii”.

-Publicitate-