Candidații la alegerile parlamentare trebuie stabiliți până joi

0
242

În această săptămână se va ști cine sunt candidații la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat care vor avea loc pe 1 decembrie. Joi, 17 decembrie, este termenul limită pentru depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente.

Potrivit calendarului electoral al alegerilor parlamentare, până pe 19 octombrie birourile electorale de circumscripție admit sau resping candidaturile.

Până în 22 octombrie, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri trebuie să stabilească şi să depună semnele electorale la Biroul Electoral Central (BEC). Urmează ca BEC să le înregistreze sau să le respingă până la data de 26 octombrie.

În 28 octombrie, Birourile electorale de circumscripţie constată rămânerea definitivă a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din ţară.

La 30 octombrie, preşedintele biroului electoral de circumscripţie stabileşte, prin tragere la sorţi, ordinea în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinul de vot în circumscripţiile electorale din ţară.

Până la 1 noiembrie, Biroul Electoral Central trebuie să aducă la cunoştinţa publicului semnele electorale, în timp ce primarii, cu ajutorul prefecţilor, aduc la cunoştinţa publică delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare şi a sediilor acestora.

Liniște aproape totală la PSD Vrancea

Cu câteva zile înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor, în Vrancea se știu doar o parte dintre candidați. Singura organizație județeană care și-a clarificat situația din toate punctele de vedere este PNL, unde lista aprobată în forurile județene de conducere a fost validată de conducerea centrală a partidului, săptămâna trecută.

La PSD este tăcere și, la acest moment, pare sigură doar candidatura lui Angel Tîlvăr, ministrul Apărării. Din câte se pare, această liniște vine ca urmare a faptului că pe listele din Vrancea vor fi impuși oameni de la centru și nu s-a decis încă cine sunt aceștia.

La USR s-a decis, la nivel județean, că listele de candidați vor fi deschise de Corina Atanasiu la Camera Deputaților și de Alexandra Tătaru la Senat.

Forța Dreptei urmează să își definitiveze candidaturile, însă se știe că Ion Ștefan va candida pentru un nou mandat de deputat.

AUR Vrancea va miza, cel mai probabil, pe deputatul George Badiu pentru un nou mandat.

Cum arată calculele înainte de alegeri

Județul Vrancea are repartizate șapte mandate de parlamentari, cinci la Camera Deputaților și două la Senat. PSD și PNL știu la această dată, în mare măsură, care sunt locurile eligibile la alegerile parlamentare, plecând de la scorul de la alegerile locale și de la realitatea politică actuală. La Senat, este foarte posibil ca fiecare partid să ia câte un mandat, așa cum a fost și la alegerile precedente. În schimb, la Camera Deputaților sunt câteva mandate unde jocul politic va face diferența.

PSD Vrancea va obține, aproape sigur, doi deputați și un senator la alegeri.

PNL Vrancea se poate baza, ca de obicei, pe obținerea unui mandat de deputat. Și la Senat sunt șanse foarte mari, deoarece scorul mare îi avantajează pe liberalii vrânceni la redistribuire.

Mai rămân două mandate de deputați, unde se va face diferența. Dacă liberalii vor performa în alegeri, va intra în Camera Deputaților și locul doi de pe lista de candidați. Dacă nu, mandatul se va duce la PSD. Ultimul mandat ar putea să ajungă tot la AUR, plecând de la evoluția organizației la alegerile locale.