Deputatul Ion Ștefan, acuzat că nu și-a achitat impozitul pe casă. Parlamentarul spune că a plătit ce i-a transmis Primăria Focșani și că va remedia situația

0
-Publicitate-

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, susține că a dispus efectuarea unor verificări și a unei inspecții fiscale, în privința imobilului pe care deputatul Ion Ștefan, propus ca ministru al Dezvoltării în viitorul guvern condus de Ludovic Orban, îl deține în municipiu. Este vorba despre casa despre care presa centrală l-a întrebat pe deputatul liberal și despre care acesta a spus că a ieșit cu etaj deoarece constructorii care au ridicat-o ”au greșit o grindă”. Conform primarului Misăilă, deputatul liberal deține în Focșani, în scripte, un teren de 910 m.p. pe care, conform documentelor fiscale, se află o casă de 76 m.p. și dependințe de 18 m.p., un total de 94 m.p.

” El (n.r.- deputatul Ion Ștefan) are un teren de 910 mp, pe care a edificat o casă nedeclarată la Primăria Municipiului Focşani. În evidenţele noastre figurează în continuare vechea casă, existentă la momentul achiziţionării terenului, de 94 mp, 76 mp şi 18 mp utilităţi. Pe 910 mp a ridicat o casă parter + etaj + mansardă, cu o suprafaţă desfăşurată de 526 mp. Aşa scrie în autorizaţia de construire.(…) Nu ştim cât este în realitate. Pe terenul respectiv în evidenţele noastre figurează o casă de 76 de mp plus anexe de18 mp deci în total 94 mp”, a declarat primarul Cristi Misăilă pentru Agerpres.

Edilul a adăugat că nu există vreun proces verbal cu privire la recepția construcției pentru care s-a solicitat respectiva autorizație, motiv pentru care, impozitul plătit de familia deputatului Ion Ștefan pentru respectivul imobil ar fi de 98 lei anual.

 ”Această autorizaţie, în mod normal, la momentul finalizării construcţiei, trebuia să se închidă cu un proces verbal de recepţie, în care să se facă verificări. S-au respectat sau nu s-au respectat datele declarate la obţinerea autorizaţiei. Şi să se facă regularizările necesare, să calculeze impozitul aferent clădirii respective şi să calculeze an de an impozitul. Ori el, nu ştim când a finalizat casa, dar legea spune că dacă nu există un asemenea proces verbal, termenul de finalizare se ia în considerare 36 de luni de la emiterea autorizaţiei. Din 2003 trebuia să plătească un impozit de aproximativ 1.350 de lei anual. Ori el a plătit doar 98 de lei pe an. Ceea ce a dus la un prejudiciu la bugetul local al municipiului Focşani de aproximativ 51.000 lei, constând în 20.500 debit şi penalităţi şi majorări de întârziere de 31.000 de lei. În aceste condiţii, legea ne obligă să facem o inspecţie fiscală şi în urma inspecţiei fiscale să va emite un raport de inspecţie, care va fi decizia de impunere cu privire la impozitul pe care îl va avea de achitat domnul Ion Ştefan”, a mai spus primarul Cristi Misăilă, citat de Agerpres.

 Conform ultimei declarații de avere înregistrată la Camera Deputaților pe 11 iunie 2019, în Focșani, deputatul Ion Ștefan figurează cu un imobil de 910 m.p. (categoria Clădiri) dobândit prin vânzare cumpărare în cotă de ½, cealaltă cotă de ½ fiind a soției sale, Mirela Ștefan.

Deputatul Ion Ștefan spune că a aflat acum de situație

Parlamentarul liberal a ieșit luni seara cu un punct de vedere în care își recunoaște greșeala și spune că până acum a plătit sumele care i-au fost transmise de Primăria Focșani, fără să știe care este situația. Ion Ștefan spune că va remedia situația și atrage atenția că este un bun platnic la buget, în calitate de antreprenor achitând taxe și impozite de peste 97 milioane lei.

”Legea este lege pentru toată lumea! Am greșit, îmi recunosc greșeala și voi remedia situația, voi plăti tot ceea ce este de plătit la Primăria Focșani pentru casa în care locuiesc. Am acționat cu bună credință, an de an am achitat sumele care mi-au fost transmise de Primărie. Nu sunt dintre cei care să apeleze la artificii birocratice pentru a scăpa basma curată.
Am început construcția casei în anii 2000, dar nu am mai realizat recepția lucrărilor, lucru pe care îl voi face cu celeritate. Este o situație despre care acum am aflat și voi întreprinde toate demersurile pentru a o remedia.
Sunt un bun contribuabil la bugetul statului, în calitate de antreprenor am plătit taxe și impozite care însumează, numai pe ultimii cinci ani, 97.146.293 lei! Pe lângă acestea voi achita și sumele care vor rezulta din calculul retroactiv al impozitului pe locuință, chiar dacă nimeni din primărie nu a constatat în cei 19 ani care s-au scurs până acum această neregulă.
Și dacă legea este aceeași pentru toată lumea, aștept și de la baronul PSD Marian Oprișan ”mama mea sunt eu” să își scoată la iveală bunurile și să le treacă în declarația de avere pentru a-și plăti dările pentru domeniul întins pe multe hectare în care locuiește în apropiere de Focșani”, a transmis deputatul Ion Ștefan pe pagina sa de Facebook. (Gabriel SAVA, Mihai BOICU)

-Publicitate-