DSP Vrancea susține că testele pentru depistarea COVID – 19 sunt prelucrate la cele mai sigure standarde

0
7

Direcția de Sănătate Publică Vrancea recomandă în continuare testele RT-PCR, chiar dacă multe persoane aleg să facă și alt tip de teste.  Testele Real Time PCR confirmă prezența infecției, evidențiază virusul, chiar dacă se găsește în concentrații scăzute sau la persoane fără simptome, deși acestea sunt infectate, au validitate bună și sunt precise. Diferența dintre testul rapid de tip antigen și testul RT-PCR, recoltat în aceleași condiții, constă în faptul că orice test rapid care identifică antigenul viral are nevoie de confirmare printr-un test RT-PCR.

În privința personalului care recoltează și manipulează proba, pe traseul acesteia de la recoltare până în laborator, se iau măsuri riguroase de protecție. Laboratorul este dotat cu sisteme de ventilație speciale care respectă recomandările OMS pentru laboratoare de biosecuritate, camerele de lucru se dezinfectează zilnic, iar echipamentele individuale de protecție se schimbă permanent. Personalul are echipament special de protecție împotriva agenților biologici, măști de tip FFP3, viziere, minim două perechi de mănuși.

„Nu se pune problema contaminării sau vicierii rezultatelor, așa cum se vehiculează adesea. Știm că există și neîncredere, dar în timp oamenii își vor da seama de profesionalismul nostru. Testele efectuate în cadrul instituției noastre sunt operate de către specialiști care au fost instruiți de profesori universitari în domeniul biologiei moleculare. Testele RT-PCR reprezintă în continuare standardul de diagnosticare COVID-19 și recomandăm cetățenilor să le efectueze cu încredere în cadrul laboratorului DSP Vrancea sau în orice alt laborator care lucrează teste RT-PCR”, a precizat Janina Lazăr, director adjunct al DSP Vrancea.