„ExtROBoovie”, secțiunea Boovie pentru copiii români din Diaspora, și-a desemnat câștigătorii

0
8

Duminică, 6 decembrie 2020, prima ediție a Festivalului de book-trailere „ExtROBoovie”, secțiune specială a Festivalului „Boovie 2020”, destinată copiilor români din afara țării, și-a desemnat câștigătorii. Evenimentul s-a desfășurat în perioada august-decembrie 2020 și reprezintă un proiect derulat de Asociația „Grow Up Project”, cu finanțare din partea Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.  „ExtROBoovie” a reușit să adune mai multe echipe din afara țării, care au lucrat pentru realizarea trailerelor care au intrat în concursul de la această secțiune.

„Pentru această ediție pilot am purtat discuții cu mai multe echipe din Austria, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda și Spania. Condițiile restrictive cauzate de pandemie au împiedicat, însă, unele dintre echipe să finalizeze proiectul, așa că juriul a realizat evaluarea trailerelor primite de la echipele din Italia și Olanda”, au transmis organizatorii.

 Profesori din afara granițelor au alcătuit echipe de elevi și, sub îndrumarea trainerilor „Boovie”, s-au implicat în acest proiect inedit pentru ei. Au fost citite trei cărți: „Elevul Dima dintr-a șaptea”, de Mihail Drumeș, „Cartea miracolelor”, de K.J. Mecklenfeld și „Cei doi teribili în sălbăticie”, de Mac Barnett, Jory John.

Clasamentul final este următorul:

Echipa „Cei șase teribili” de la Școala Românească din Eindhoven, Olanda.

Echipa „IsCoMe” de la Istituto Comprensivo Corrado Mellone, Italia

Echipa „Călător prin Univers” de la Școala Românească din Amsterdam, Olanda

Premiile constau în  cărți, licențe și jocuri de dezvoltare a comunicării în limba română, utilizarea acesteia de către copiii și tinerii implicați în proiectul „ExtROBovie”, fiind, poate, cel mai important câștig al acestui eveniment, după cum au susținut și coordonatorii echipelor participante.

„Proiectul-pilot «ExtRoBoovie,» destinat copiilor români din Diaspora, a avut ca scop principal  dezvoltarea abilităților  vorbire/ citire în limba română și crearea unor punți între «aici» și «dincolo». Unul dintre copiii din echipa Școlii Românești din Eindhoven, Olanda ne-a mărturisit că datorită implicării în acest proiect i-a cunoscut mai bine pe colegii lui, au vorbit mai mult în limba română, în condițiile în care de obicei vorbeau în olandeză sau Engleză între ei la școală. În plus, după ce le-am trimis cărțile din România, le-au citit in limba natală, prilej de bucurie. Pe de altă parte, echipa din Italia a avut în componența ei și o tânără italiancă, aceasta începând să învețe un pic românește”, a afirmat profesorul Carmen Ion, de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, președinte al Asociației GrowUp Project, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului „Boovie”.