Inovație în Educație: Experiența profesoarei Camelia Mereuță, de la Colegiul Cuza, într-un proiect de inteligență artificială din Filipine

0
116

Săptămâna trecută, profesoara Camelia Mereuță, de la Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza” a participat la proiectul ASEF ClassNet17, desfășurat la Philippine Normal University din Manila, Filipine, sub tema „Învățarea despre Inteligența Artificială și Învățarea cu Inteligența Artificială”.

În cadrul evenimentului, proiectul „Changemakers with AI” a fost prezentat de către profesoara Camelia Mereuță și Samia Rahman din Bangladesh. Această inițiativă, la care profesorii au lucrat cu pasiune timp de șase luni, are ca obiectiv sprijinirea educației și demonstrarea modului în care inteligența artificială poate deveni un catalizator pentru schimbare. Experiența a fost una extraordinară, iar feedback-ul primit  a inspirat-o pe profesoara Camelia Mereuță să continue să exploreze și să aplice AI în domeniul educației.

Prin participarea la acest eveniment, Camelia Mereuță a avut oportunitatea de a conecta cu alți educatori pasionați, de a învăța din experiențele lor și de a contribui la crearea unei educații mai inovative și incluzive.

Aceste experiențe valoroase au consolidat încă o dată convingerea că viitorul educației este strâns legat de noile tehnologii, de colaborare și de dezvoltare continuă,.

Profesoara Camelia Elena Mereuță a participat, timp de mai multe săptămâni, la cursuri online cu specialiști în inteligență artificiala din întreaga lume, în urma cărora au fost stabilite echipe ce au avut că scop elaborarea unui plan în care să utilizeze inteligența artificială în cadrul orelor, într-un mod cât mai creativ.

 „Am făcut echipă cu un cadru didactic din Brunei și unul din Bangladesh, iar planul conceput împreună a fost considerat inovativ, echipa noastră fiind invitată în Manila, la cea de-a 17-a conferință ASEF Classroom Network (ASEFClassNet17) cu tema „Învățare despre AI și învățare cu IA”. Acolo am făcut o prezentare, urmând să trecem apoi la implementarea planului, fiecare în țara din care provine”, ne-a declarat profesoara Camelia Elena Mereuță.

Evenimentul a reunit peste 100 de educatori din 33 de țări din Asia și Europa, incluzând profesori, formatori și experți din mediul academic, care au discutat despre transformarea educației prin digitalizare, inteligență artificială și tehnologii inovatoare.

Profesoara Camelia Mereuță de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza” a fost selecționată să participe la această conferință pe baza ” participării active în faza de consolidare a capacității online, precum și a calității practicii de predare inovatoare (ITP) pe care a dezvoltat-o și prezentat-o.”, se arata in emailul primit de la reprezentantii Fundatiei Asia-Europa (ASEP) de catre profesoara Camelia Mereuță.

Camelia Elena Mereuță  este profesor de informatică  și este cunoscută pentru rezultatele deosebite obținute de-a lungul anilor atât cu elevii de la clasă, cât și prin proiectele derulate  la nivelul unității de învățământ. Aceasta este si multiplicator Eurodesk, ambasador Scientix, precum si coordonatorul centrului Epas din Colegiul Cuza.

     ASEF Classroom Network are scopul de a oferi oportunități de consolidare a capacităților pentru predarea și învățarea în colaborare și o platformă pentru a explora potențialul instrumentelor EdTech de ultimă oră și integrarea ESD în școlile secundare, liceale și profesionale din Asia și Europa. Grupul său țintă este larg, având în vedere extinderea intergenerațională și multi-părți interesate. Acesta variază de la studenți, profesori, lideri de școli, formatori de profesori, cercetători, factori de decizie și până la experți EdTech. De la înființare, peste 2.100 de profesori din Asia și Europa au participat la diverse activități și au devenit membri ai rețelei ASEF Classroom Network. Ca rezultat, peste 35.000 de elevi au fost implicați în 430 de colaborări școlare Asia-Europa și activități locale spin-off.