Kiturile pentru testarea coronavirusului date DSP Vrancea de Primăria Focșani nu sunt folosite din cauza costurilor. DSP vrea și bani ca să facă testele, deoarece cheltuielile nu sunt decontate

0
38

Primăria Focșani  a dat Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, pe 5 mai, 1000 de kituri pentru testarea coronavirusului, în baza unui protocol încheiat pe 13 aprilie, când instituția era condusă de fostul director Cătălin Graur. Suma cheltuită a fost de 84.000 lei, din bugetul municipiului. Kiturile ar fi trebuit folosite pentru testare, în primul rând, a cadrelor medicale, polițiștilor, jandarmilor, angajaților ISU, Ambulanță, Poliția locală și funcționarii publici aflați în legătură directă cu cetățenii, după cum a anunțat municipalitatea. DSP a trimis luni, 11 mai, o adresă Primăriei Focșani, în care îi aduce la cunoștință faptul că pe lângă kituri sunt necesari și bani, întrucât costurile testelor nu pot fi decontate din bugetul Sănătății.  

Potrivit notei de fundamentare întocmită de DSP, pentru un test RT – PCR suma stabilită este de 243 lei, rezultând o diferență de 90 de lei/test, pentru prelevarea probelor, consumabile, echipamente de protecție, dezinfectări și manoperă. Aceasta în condițiile în care se pot folosi 700 de teste, deoarece 300 sunt teste control (martori).

Adresa DSP Vrancea a stârnit supărarea edilului Cristi Misăilă, care îi acuză pe liberali că nu vor să folosească cele 1000 de kituri și ”inventează” tot felul de motive.

”Așadar, deși Primăria Municipiului Focșani are în intenție preîntâmpinarea expunerii cetățenilor și limitarea răspândirii pandemiei în Focșani, liberalii de la DSP Vrancea inventează fel de fel de chichițe pentru a nu folosi cele 1.000 de kit-uri și pentru a-i lăsa netestați pe medici, polițiști, jandarmi, angajații de la Ambulanță! Toate acestea în contextul în care, săptămâna trecută, în Vrancea s-au înregistrat, zilnic, câte 30 de persoane pozitive și în condițiile în care, în acest moment, sunt un număr de 462 persoane pozitive. Din păcate, DSP Vrancea a angajat în instituție zeci de peneliști fără pregătire în domeniu și fără nici un fel de concurs însă trage de timp și anunță după 11 zile că nu poate asigura fondurile necesare pentru a folosi cele 1.000 kit-uri pentru care noi, focșănenii, am cheltuit 84.000 lei pentru a ne proteja cât mai eficient de coronavirus”, a spus primarul Cristi Misăilă, într-un comunicat de presă.

În replică la acuzațiile aduse de primarul Focșaniului, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun că utilizarea celor 1000 de kituri primite generează costuri care nu pot fi decontate prin Programul Național de Sănătate, întrucât legislația nu prevede această posibilitate.

” Vrâncenii trebuie să știe că fosta conducere a DSP a încheiat un acord verbal cu primarul Cristi Misăilă,  ulterior redactând un protocol pe data de 13 aprilie, înregistrat pe 14 aprilie la DSP Vrancea, pe numele fostului director Cătălin Graur. Noua conducere a instituției a luat la cunoștință de existența protocolului și a adăugat o notă de fundamentare reală, cu toate costurile pe care le implică folosirea celor 1.000 de kituri. În aceste condiții, DSP Vrancea, după fundamentarea făcută de Departamentul financiar și Laboratorul DSP, a anunțat primăria că trebuie găsite soluții cu privire la costurile pentru celelalte consumabile aferente testărilor, costuri care nu au fost trecute în protocolul făcut inițial de vechea conducere a DSP.

Mai mult, testările respective se fac cu reactivi achiziționați de primărie, de la bugetul local, și nu pot fi decontați pe un program național de sănătate, conform metodologiei și ordinelor sanitare în vigoare, chestiuni pe care edilul municipiului Focșani ar fi trebuit să le ia în calcul, având în vedere experiența sa administrativă și financiară”, arată reprezentanții DSP.

Potrivit DSP, Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, prevede posibilitatea ca instituțiile să încheie protocoale de testare contracost, suplimentar față de Programul Național de Sănătate de testare gratuită, care pot fi realizate din resurse proprii sau în colaborare cu laboratoare specializate.

”Chiar am cerut Primăriei Focșani să ne înștiințeze cât mai rapid cine va suporta acest cost suplimentar pe fiecare testare, deoarece în protocolul inițial erau menţionate și instituţii care nu sunt subordonate municipalității, iar lucrurile trebuie clarificate tocmai pentru a nu fi probleme de legalitate cu privire la bugetarea testelor. Primăria Focșani trebuie să știe că tot din banii focșănenilor a luat acele 1.000 de kituri, exprimarea folosită de edil – ”din bugetul Primăriei” – fiind una care vrea să creeze confuzie în rândul oamenilor, de parcă „bugetul Primăriei” ar fi un buget privat, nu unul public, rezultat din taxele și impozitele plătite de focșăneni.

Putem adăuga că am fost uimiți de faptul că proiectul de hotărâre prin care s-au alocat banii pentru teste nu a fost fundamentat cu un protocol, acesta fiind făcut pe repede înainte în momentul schimbării conducerii DSP, lucru care ridică mari suspiciuni, atât legate de profesionalism, cât și de intenții.

DSP Vrancea manifestă o deschidere totală față de rezolvarea problemelor din această perioadă și își dorește un dialog eficient bazat pe soluții și comunicare reală, nu atacuri politice sau de altă natură din partea Primăriei Focșani”, se mai arată în comunicatul DSP Vrancea.