Micii şahişti au participat la competiția de șah „Ziua Imnului Național”

0
133

20 dintre micii șahiști legitimați și nelegitimați care fac pregătire la C.S.M. Focșani 2007 și Smart School Soare au onorat cu un concurs de șah Ziua Imnului Național, sărbătorită la 29 iulie. Concursul s-a desfășurat pe parcursul a trei săptămâni, o perioadă mai lungă pentru a da posibilitatea participanților să se întâlnească fiecare cu fiecare, în condițiile unei frecvențe de vară, redusă față de cea din timpul anului școlar. S-a jucat șah rapid și a fost organizat un turneu ROBIN indiferent de vârstă, nivel de pregătire, categorii legitimați sau nelegitimați.

Pe primele trei locuri la egalitate de puncte s-au clasat Hurmuzache Mihnea de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare“, Apostu Eduard și Stănescu Rareș Petru, amândoi de la Școala Gimnazială „Anghel Saligny“. Această situație de egalitate și de puncte și de criterii de departajare a determinat organizatorii să suplimenteze premiile cu două medalii de aur, iar medaliile de argint și bronz să fie oferite ocupanților locurilor al patrulea și respectiv al cincilea. Au urmat în ordinea punctajului obținut Măciucă Sofia de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“, Motoc Eric Mihai, Buică Răzvan amândoi de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare“, Dima Răzvan Gabriel de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“, apoi alți doi concurenți la egalitate de puncte, Crăciun Theodor și Moise Alexandru Andrei, amândoi de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“. Prima jumătate a clasamentului este completată de Iordache Matei de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare“.
Pentru a nu crea disconfort pentru cei de pe ultimele locuri, îi vom nominaliza în ordine alfabetică pe toți ceilalți 11 participanți: Alexe Ana Maria de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“, Alexe Tudor Ștefan de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza“, Balancă Iustin de la Școala Gimnazială „Anghel Saligny“, Ionel Ștefan de la Grădinița ARMONIA, Leu Andrei de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare“, Leu Ianis de la Grădinița Nr. 6, Lupu Radu de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“, Mânea Ana Ștefania, Militaru Ana Maria, Nan Maria, toate trei de la Grădinița Nr. 18 Focșani, și Zar Alexandru de la Grădinița Nr. 7 Focșani.
Câțiva dintre șahiști nu au putut participa chiar la toate partidele și au fost dezavantajați în configurația clasamentului final, alții care au participat la toate partidele au fost avantajați. Unul dintre cei mai dezavantajați a fost Moise Alexandru Andrei care a plecat la bunici înainte de a se termina concursul. La plecare se afla pe locul a cincilea, dar la terminarea concursului s-a clasat pe locurile 8-9 la egalitate de puncte cu Crăciun Theodor. Un alt dezavantajat a fost Balancă Iustin care a participat mai puține zile acumulând puține puncte. După numărul înfrângerilor (doar două) ar fi putut să fie imediat după trioul învingătorilor, dar după numărul punctelor acumulate nu s-a putut încadra intre primii 10.
Din păcate, au fost alți peste 10 copii care au participat în și mai puține zile la concurs, unii chiar o singură zi sau două, ca urmare au jucat puține partide și rezultatele lor nu au mai fost luate în calcul la întocmirea clasamentului final (Andreiu Ștefan, Berehoi Nectarie, Gheba Adrian Ciprian, Ichim David Andrei, Pătrașcu Mina Kimberly, surorile Rios Sara și Maria, Ușurelu Petru etc.). Au fost, de asemenea, copii și juniori mici care au fost plecați din localitate în toată perioada celor trei săptămâni de concurs. Îi vom nominaliza, tot în ordine alfabetică, doar pe cei de perspectivă: Apărece Medeea Maria, Apărece Rareș Ștefan, Costea Alexandru-George, David Robert Ștefan, Neacșu Rareș Alexandru, Necula Vladimir, Nichitoiu Ianis Andrei, Pavel Ruxandra Ioana, Pintilie Vladimir, Robu Patrik Andrei, Rusu George etc.
Desigur, nu am enumerat aici șahiștii consacrați care participă frecvent (unii foarte des) la concursuri de mare greutate în afara județului, concursuri mult mai utile pentru ei dar și costisitoare, atât financiar cât și ca timp consumat și efort. Din păcate, șahul nu mai este, așa cum a fost întotdeauna și oriunde în lume, un sport pe care să-l practice toți cei dotați intelectual, caracterele puternice, anumite tipuri de personalitate, oamenii pasionați, consecvenți, determinați, sârguincioși, serioși, răbdători, disciplinați etc. De peste două decenii, în mod deosebit în ultimul deceniu, în România pentru a putea practica șahul nu sunt suficiente înclinația, pasiunea, consecvența etc. Cheltuielile și timpul necesare pentru susținerea activității competiționale nu pot fi suportate de oricine. Și, din acest motiv, nu este deloc ușor pentru un părinte al unui copil foarte dotat, foarte pasionat și care se pregătește cu multă seriozitate să renunțe sau să diminueze participarea la competițiile de nivelul la care ar trebui și ar merita să participe.
Organizatorii concursului ZIUA IMNULUI NAȚIONAL au fost Filiala Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, C.S.M. Focșani 2007 și Smart School Soare.
Deoarece începând cu 29 iulie până pe 18 august urmează o vacanță șahistă, următorul concurs de șah din planul Filialei Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, MĂRĂȘEȘTI 6 AUGUST 1917, a început mai devreme pentru a se putea încheia până duminică 28 iulie, ultima zi înainte de vacanța șahistă.

(Anton SOARE)