Micii șahiști au participat la concursul ”La revedere, grădiniță!”

0
93

A devenit o tradiție în Focșani ca la sfârșitul fiecărui an de învățământ să se desfășoare o competiție de șah numai pentru copiii din ciclul preșcolar care au fost inițiați în sportul minții. La sfârșitul competiției din anul respectiv de învățământ, câștigătorul competiției a fost declarat șeful promoției.

Și în acest an o parte dintre copiii care au făcut pregătire la șah la SMART SCHOOL SOARE și C.S.M. FOCȘANI 2007au participat la acest concurs. Competiția din acest an a avut doi câștigători, Pavel Ruxandra Ioana și Ichim David Andrei, care s-au detașat net de ceilalți dar nu au reușit să se detașeze între ei.

Organizatorii turneului au fost SMART SCHOOL SOARE și C.S.M. FOCȘANI 2007, cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea; perioada – 22.05 – 28.06.2024, director de turneu – Adrieana Soare, arbitru șef – Mihai Strîmbu, arbitru – Anton Soare. Concursul s-a desfășurat în zilele de pregătire de la SMART SCHOOL SOARE și C.S.M. FOCȘANI 2007.

Pe primele patru locuri la fete s-au clasat în ordine: Pavel Ruxandra Ioana de la Grădinița „Academia Primilor Pași“, Apărece Medeea Maria de la Grădinița Nr. 19 , Pătrașcu Mina Kimberly de la Grădinița „Academia Primilor Pași“ și Mînea Ana Ștefania de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 18.

Pe primele patru locuri la băieți s-au clasat: Ichim David Andrei de la Grădinița „MINERVA“, Zar Alexandru, Necula Vladimir și Ivan Rareș Ioan toți trei de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 18.

Pavel Ruxandra Ioana a fost declarată șefa promoției la fete iar Ichim David Andrei șeful promoției la băieți. Aceștia au fost recompensați cu câte o cupă și o diplomă. La primirea cupelor, a fost prezent pentru un schimb de impresii și pentru o fotografie pentru istorie și șeful promoției de anul trecut, Sava Daniel.

În anul 2022 s-a mai întâmplat să nu fie un singur șef de promoție ci trei, când Ailincuței David-Constantin, Motoc Eric-Mihai și Stratulat David-Ilarion au terminat la egalitate atât după ultima rundă cât și după barajul în trei. Anul acesta nu s-a mai organizat baraj, organizatorii preferând să comande o a doua cupă și să declare doi șefi de promoție decât să aleagă între doi copiii la fel de merituoși, sârguincioși și de perspectivă.

Cele trei fete și cei trei băieți nominalizați mai sus au primit medalii și diplome, ceilalți diplome. Cupele și medaliile au fost oferite de SMART SCHOOL SOARE iar diplomele de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea.

S-au mai remarcat Paraschiv Tudor Alexandru, Leu Ianis și Militaru Ana Maria. Pentru toți cei nominalizați dar și pentru ceilalți nenominalizați le transmitem felicitări și urări de mult succes în continuare.

În general, la competițiile de șah unde participă și fete și băieți, atât la copii, cât și la juniori mici sau mari, numărul băieților este mai mare, uneori mult mai mare. Ca o premieră pentru Vrancea, la această ultimă competiție LA REVEDERE, GRĂDINIȚĂ!, au participat mai multe fete decât băieți. De asemenea, o situație foarte rar întâlnită, pe primele șase locuri în clasamentul general s-au clasat patru fete (Pavel, Apărece, Pătrașcu și Mînea).

Există și o umbră de regret. Pe parcursul anului au fost la pregătire pentru perioade mai mici sau mau mari mai mulți copii de grădiniță dar la concurs nu s-au prezentat nici jumătate. Unii dintre cei absenți sunt chiar de perspectivă.

Tot cu copiii de la SMART SCHOOL SOARE și C.S.M. FOCȘANI 2007 se desfășoară de două săptămâni și se va încheia zilele acestea competiția ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL iar vineri 5 iulie 2024 a început concursul ZIUA IMNULUI NAȚIONAL.

Se cade să reamintim pe ceilalți șefi de promoție de la competițiile anterioare.

Prima ediție a fost câștigată de Baciu Mihnea-Iustin care a fost declarat șeful promoției 2012. Lui i-au urmat ca șefi de promoție Ioniță George-Călin în anul 2013, Potlog  Sebastian-Mihail în 2014, Negoiță Matias-Ioan în 2015, Andrei David-Mihai în 2016, Apostu Ana-Maria în 2017, Toia Filip-Andrei în 2018, Mureșan Robert-Andrei în 2019, Rîpanu Edward-Andrei în 2021, trioul Ailincuței David Constantin, Motoc Eric Mihai și Stratulat David Ilarion în 2022, Sava Daniel în 2023.

Ulterior toți aceștia au avut pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă un parcurs șahist foarte bun sau cel puțin bun. Din păcate câțiva dintre ei au abandonat repede activitatea competițională dedicându-se altor pasiuni sau având alte motive, cele mai multe întemeiate, unele mai puțin întemeiate. Cei mai mulți au rămas fideli șahului mai mulți ani. Dintre cei care au continuat activitatea competițională, să remarcăm în mod deosebit, tot în ordine cronologică, pe cei care au avut rezultate foarte bune la competițiile naționale și interjudețene și s-au remarcat în mod deosebit la învățătură sau la alte discipline sportive.

Baciu Mihnea-Iustin a avut rezultate foarte bune pe parcursul mai multor ani cât a fost la categorii de vârstă mici și mijlocii. Acum este elev la Colegiul Național „Unirea“, absolvent al clasei a XI-a. Este membru al echipei de robotică INFINITYEDGE cu care a obținut importante premii. Este și olimpic la geografie. Aspiră către inginerie aerospațială sau robotică dar, deși nu mai participă la activități competiționale, mărturisește că șahul este pasiune care ocupă încă un important loc în suflet și e una dintre manierele de relaxare a minții și un „real refugiu“ care conduce la dizolvarea stresului cotidian.

Ioniță George-Călin în primii ani de activitate competițională participa cu rezultate foarte bune la multe concursuri naționale și interjudețene. Era prezent la competițiile individuale de la mare, din stațiuni elegante sau turnee cu ștaif (în sens de eleganță, prețiozitate). Avea un dar de a capta nu doar atenția ci și simpatia și prietenia celor cu care intra în contact. Era mezinul echipei Baciu Mihnea-Iustin, Șimon Eduard-Cristian, Ioniță George-Călin care în 2013 debuta la un Campionat Național de la Iași ca echipă ilustră necunoscută devenită revelație, foarte aproape de o medalie.

Andrei-David-Mihai a ocupat locul al IV-lea la Campionatul Național de șah individual din 2018 de la Călimănești-Căciulata. Un an mai târziu la Campionatul Național pe echipe de la Iași echipa Grecu Yannis-Raphael, Neagu Andrei Dănuț, Andrei David-Mihai a ocupat locul 5-8, un loc peste așteptări având în vedere componența și numărul echipelor participante. În altă ordine de idei , David a terminat clasa a VII-a cu media anuală 10, așa cum a terminat în toți anii de ciclu primar și în toți ceilalți ani de ciclu gimnazial. El practică și tenisul de câmp, obținând și la tenis rezultate foarte bune.

Apostu Ana-Maria a avut în primii ani de activitate competițională o ascensiune foarte promițătoare. La Campionatul Național fete U8 ani din anul 2019 s-a clasat la câteva probe în primele 10 șahiste din țară și a fost cooptată în lotul național pentru această categorie de vârstă. Până în acest an a fost singura fată șefă de promoție la o competiție LA REVEDERE, GRĂDINIȚĂ! iar din acest an Pavel Ruxandra Ioana a devenit a doua fată șefă de promoție.

Toia Filip-Andrei între 6 si 9 ani era strălucitor la șah după care profilându-se pe alte preocupări a redus mult activitatea competițională și în consecință rezultatele n-au mai fost aceleași, dar stofa se simte la concursuri indiferent de câtă pauză face. În prezent se remarcă la mai multe discipline la învățătură și alte sporturi, ultima izbândă fiind medalia de bronz la Olimpiada Națională de Matematică de la Vaslui din luna mai anul acesta, după ce la limba română la faza națională de la Iași s-a clasat în prima parte a clasamentului, iar pe tărâm sportiv fiind un component de bază al lotului focșănean de karatiști.

Ailincuței David-Constantin este un permanent abonat la locuri fruntașe, inclusiv în competiții cu șahiști de vârstă mai mare. S-a remarcat și la disciplinele școlare. Nu mai trecem în revistă foarte multele realizări șahiste, de altfel, binecunoscute, dar pentru o imagine completă să arătăm câteva realizări la aritmetică mentală: locul I la Olimpiada Națională de Aritmetică Mentală categoria 7-8 ani, locul I la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală categoria 5-6 ani, titlul de campion la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală Horus de la Barcelona.

Sava Daniel, ultimul dintre șefii de promoție de până anul acesta, dar nu cel din urmă, dintre toți a avut cel mai precoce start. El a participat cu foarte bune rezultate la foarte multe competiții și, record de vârstă pentru Vrancea, a participat la Campionatul Național de șah de anul acesta la U8 ani când încă nu împlinise nici 7 ani. Majoritatea concursurilor la care participă sunt în compania copiilor mai mari decât el. Nu mai este o noutate, el obține rezultate cu totul și cu totul deosebite și la Aritmetică Mentală, despre care nu vom mai vorbi, ele fiind suficient de bine mediatizate.

De asemenea, referitor la rezultatele din alte domenii ale șefilor de promoție la șah, să nu-l uităm pe șeful de promoție din 2021, Rîpanu Edward-Andrei, care este și sportiv karateka, dublu campion la karate SKDUN ediția 2024, vicecampion Cupa României 2022, 2023 etc. Foarte sugestiv, Edy spune că șahul îl ajută la karate: „Mă ajută să gândesc și să fiu mai concentrat“. În prezent se antrenează pentru concursul internațional de la Belgrad, Serbia.

Un alt șef de promoție, Negoiță Matias-Ioan, care a terminat anul acesta ciclul gimnazial, este de-a lungul anilor participant la olimpiadele județene la patru discipline.

Putem cu toată convingerea să dăm dreptate marilor oameni de cultură ai umanității Johann Wolfgang von Goethe care spunea că „Șahul este piatra de încercare a inteligenței“ și Voltaire care spunea că „Șahiștii fac cinste geniului uman“.

Anton SOARE