Obiectivele prioritare ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni prezentate în Raportul de activitate pe anul 2020

0
10

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), condus de secretarul de stat Ovidiu Burdușa, a dat publicității Raportul de activitate pe anul 2020. În cadrul documentului sunt prezentate programele derulate în sprijinul comunităților românești din afara granițelor țării.

Astfel, în 2020, DPR s-a evidențiat prin mai multe programe proprii:  Programul de burse pentru copiii etnici români care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina; Campania „Fii responsabil!”– derulată în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), Programul de dotare cu pachete educaționale – conceput pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni, pentru păstrarea și dezvoltarea identității lingvistice, a legăturii cu limba și țara de origine; Programul de dotare cu tablete ai căror beneficiari au fost asociațiile românești care desfășoară activități educative, culturale și sociale, în afara granițelor țării și copiii care frecventează școlile/cursurile de limba română; Platforma online DIASPORA-HUB – rezultat al parteneriatului dintre Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și asociația neguvernamentală Code4Romania, care a lucrat pro bono la acest proiect; Programul de achiziție și distribuire de materiale identitare, prin intermediul căruia DRP a oferit steaguri, steme și cocarde tricolore către mediul asociativ românesc de pretutindeni, în contextul promovării în rândul comunităților de români a elementelor de simbolistică națională și a sărbătorilor identitare din calendarul național și tradițional românesc.

Tot la capitolul programe proprii au mai fost consemnate: dezbaterile cu mediul asociativ, dialogurile cu specialiști din domeniul educației, organizarea unor videoconferințe în colaborare cu misiunile diplomatice, dar și a unor evenimente precum: „Ziua Românilor de Pretutindeni” și „1 iunie 2020 – Ziua Internațională a Copilului”.

Raportul precizează că acordarea de finanțări nerambursabile pentru asociațiile, parohiile și alte entități cu personalitate juridică ce depun proiecte în sprijinul românilor de pretutindeni, a reprezentat una dintre cele mai importante activități ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Astfel, în cursul anului 2020, DRP a finanțat cu suma de 6.155.505,12 lei proiecte prin care se conservă și se promovează identitatea românească peste hotare. Cele 6 domenii de finanțare au fost: Educație, Cultură, Mass-Media, Reintegrare, Societate Civilă, Spiritualitate și Tradiție. În total au fost finanțate 155 de proiecte ale asociațiilor și parohiilor românești, după cum urmează: în sesiunea I – 81 proiecte, în valoare de 4.054.302,45 lei; în sesiunea II – 49 proiecte, în valoare de 1.821.621,27 lei; în sesiunea II prelungită – 25 proiecte, în valoare de 279. 581,4 lei. Cele mai multe proiecte aprobate sunt din Italia, Ucraina, Serbia, Spania, Marea Britanie, Albania; proiectele au fost în principal din domeniile Educație și Cultură.

Un loc important în Raportul de activitate al DPR îl ocupă și vizitele de lucru, deși calendarul deplasărilor în străinătate a fost puternic afectat de situația actuală, generată de pandemia cu noul coronavirus. În perioada decembrie 2019 – decembrie 2020, reprezentanții DRP au efectuat un număr de 10 deplasări pe teritoriul Uniunii Europene. Țările vizate au fost Grecia, Italia, Irlanda, Cipru, Austria, Franța, Spania, Italia și Germania. Vizitele au fost realizate cu sprijinul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate.

Raportul de activitate al DRP pe anul 2020 poate fi consultat pe site-ul instituției.