Opoziție la putere. Liberalul Cătălin Toma este nemulțumit de sumele repartizate județului la rectificare de Guvernul PNL condus de Florin Cîțu

0
2

64 de localități vor primi 6 milioane de lei la pentru echilibrarea bugetelor de la Guvern, printr-o decizie a Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Vrancea.  De asemenea, se vor aloca fonduri pentru masa caldă a elevilor din Mărășești, Sihlea, Păunești și Răstoaca, pentru finanțarea învățământului particulare acreditat din Focșani și pentru căminele de bătrâni din Focșani, Panciu și Fitionești.  

Liberalul Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, a criticat atât formula de calcul aplicată de Finanțe, cât și suma alocată județului de către Guvern. Aceste nemulțumiri vin în contextul în care PNL Vrancea îl susține pe Ludovic Orban pentru președinția PNL, iar Guvernul este condus de Florin Cîțu, contracandidatul acestuia.

Potrivit șefului CJ, formula de calcul aplicată de Finanțe nu duce la o echilibrare cu adevărat a bugetelor locale.

”Suma nu acoperă cu adevărat echilibrarea bugetelor locale și comunitățile mici sau cele care și-au asigurat un grad de colectare rezonabil sunt defavorizate în detrimentul celor care nu au reușit să ajungă la grad de colectare pe care l-au stabilit la începutul anului și care sunt favorizate în sensul echilibrării, pentru că noțiunea de a echilibra asta înseamnă, să aduci la același nivel. Dar nu putem compara o comună cum este Golești cu o comuna ca Bârsești”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea.

Cătălin Toma acuză că suma repartizată județului Vrancea este una foarte mică în comparație cu nevoile și că instituția pe care o conduce nu a primit fonduri, spre deosebire de alte consilii județene.

”Suma în sine este foarte mică. Mai mult, din alocarea potrivit Anexei 6 sunt trei județe care au primit fonduri și pentru consiliile județene. L a Vrancea este suma este zero. Cred că Guvernul României trebuie să aibă o mai mare aplecare asupra nevoilor și cheltuielilor și asupra funcționării bugetelor UAT.

Important este să fim atenți la nevoile și la tot ceea ce înseamnă funcționarea și dezvoltarea UAT pentru că există posibilitatea să avem proiecte europene în derulare și să fim puși în situația să plătim, cum suntem noii. Am plătit din bugetul CJ și acum așteptăm să ne vină banii înapoi. Până atunci, noi avem o cheltuială, trebuie să acoperim cheltuiala pentru servicii și pentru tot ceea ce înseamnă instituții publice subordonate Consiliului Județean din banii proprii, din excedent. În loc să îl folosesc pentru investiții, eu trebuie să îl folosesc acum pentru salarii și pentru funcționare”, a afirmat Cătălin Toma.

Șeful CJ spune însă că nu crede că este o legătură între sumele alocate și opțiunile pentru alegerile din PNL Vrancea.