Premierea concursului de șah ”Regina Maria” a fost făcută de actrița Roxana Lupu și campionul olimpic Alin Moldoveanu

0
2

La festivitatea de premiere a concursului de şah „Regina Maria“ au participat două mari personalităţi ale judeţului nostru: actriţa Roxana Lupu, interpreta rolului principal din filmul artistic „Regina Maria“, din care au fost prezentate secvenţe, şi campionul olimpic Alin Moldoveanu.

După ce în presa locală a fost pe larg prezentat acest concurs remember al evenimentului de la 12 septembrie 1919 când a fost înființată Societatea „Mormintelor Eroilor Căzuți în Război“, revenim asupra lui cu rezultatele înregistrate. Pe primele trei locuri în clasamentul general s-au clasat în ordine: Andrei Ioan-Alexandru, de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“, cu număr maxim de puncte posibil (20), Săpunaru Emilian, cu 17,5 puncte, şi Toia Filip-Andrei cu 17 puncte, ambii de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani. Toţi trei au fost recompensaţi cu cupe. Să menţionăm prestaţia constant foarte bună a lui Andrei Ioan-Alexandru care este neînvins de foarte mult timp în concursurile copiilor şi juniorilor mici din judeţ. De asemenea, demnă de remarcat este ascensiunea foarte promiţătoare a lui Săpunaru Emilian.

Un număr de alţi 18 competitori au primit medalii conform locurilor 1, 2 şi 3 ocupate în cele 6 clasamente întocmite pe categorii de grupe după vârstă şi sex. La categoria fete, primele trei locuri le-au ocupat Dragomirescu Julia, de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Iordan Nuria-Maria-Anastasia şi Gavrilă Irina, ambele de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani. Din nou între Dragomirescu şi Iordan a fost o luptă strânsă, la concursuri ieşind câştigătoare când una când cealaltă la foarte mica distanţă.

La categoria U 6 ani au intrat în posesia medaliilor cei mai mici competitor: Moldoveanu Andrei-Robert, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Motoc Eric-Mihai, de la Grădiniţa Nr. 18 Focşani, şi Sterian Cristian-Mihail, de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani. De remarcat că Moldoveanu a reuşit să obţină 9,5 puncte şi să se claseze pe locul al 12-lea în clasamentul general, deşi marea majoritate a participanţilor erau mai mari ca el.

La categoria U 8 ani pe primele trei locuri s-au situat: Boicu Mihail-Sebastian, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Rîpanu Edward-Andrei, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focşani, şi Cărbuneanu Luca-Ştefan, de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani. Boicu a reuşit să joace mai concetrat la acest concurs, ocupând un binemeritat loc al 11-lea cu 10 puncte în clasamentul general. La Rîpanu s-a resimţit absenţa de la pregătiri din ultima lună a vacanţei, acesta fiind primul lui concurs la care nu a luat medalie de locul întâi. Cărbuneanu a început mai târziu pregătirea dar s-a integrat repede şi joacă la nivelul celor cu mai multă experienţă.

La categoria U 11 ani primii trei au fost Săpunaru Dimitrie, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, clasat pe locurile 4-5 cu 16 puncte în clasamentul general, Bocu David, de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, şi Manolescu Filip-Mario, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani. Şi între fraţii Săpunaru s-a constatat o alternanţă privind punctajul mai mare realizat la concursuri. Ca şi Rîpanu, Bocu a luat pentru prima dată medalie de locul al doilea după ce până acum luase numai medalie de locul întâi. Manolescu, pentru cât de rar vine la pregătire, a obţinut un punctaj foarte bun.

La categoria U12 ani cei mai buni au fost Subţirelu David, de la Colegiul Naţional „Unirea“ Focşani, clasat pe locurile 4-5 cu 16 puncte în clasamentul general, Pricope Mihail-Rafael, de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“ Focşani, clasat pe locul al 7-lea cu 13,5 puncte în clasamentul general, şi Tudor David, de la Şcoala Iancului Bucureşti.

La categoria peste 12 ani podiumul a fost ocupat de Popa Dan de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“ Focşani, Nechita Rareş Gabriel, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, şi Tufaru Andy-Florin, care a depăşit vârsta junioratului dar a început pregătirea de curând şi se încadrează în categoria valorică a concursului. În afara acestor 21 de participanţi au mai primit diplome alţi 5 şahişti care nu au disputant toate partidele, unii doar câteva, rezultatele lor nefiind luate în calcul în clasamentul general. Dintre aceştia îl menţionăm pe Mureşan Robert Andrei, care, cu excepţia unei singure zile, a fost plecat din Focşani pe timpul desfăşurării concursului. După legitimarea lui Andrei Ioan-Alexandru şi a lui Toia Filip-Andrei, Mureşan are palmaresul cel mai bogat dintre şahiştii care fac pregătire la C.S.M. Focşani 2007.

Festivitatea de premiere, după afirmaţiile tuturor celor prezenţi, a fost unică şi de neuitat. A început cu proiecţia câtorva secvenţe din filme documentare despre Regina Maria a României. A urmat prezentarea mai multor secvenţe din filmul artistic Regina Maria. La un moment dat, în timpul vizionării filmului artistic în sală a apărut o doamnă distinsă, nimeni alta decât, spre marea şi plăcuta surpriză a asistenţei, interpreta rolului principal din filmul artistic, actriţa focşăneană Roxana Lupu. Deşi avea agenda foarte încărcată toată săptămâna, a răspuns cu multă amabilitate invitaţiei. De altfel, cultul eroilor este una dintre corzile sentimentale cele mai sensibile ale actriţei care, într-o luare de cuvânt la festivitate, a fost aşezată alături de actorii vrânceni Leopoldina Bălănuţă, Emanoil Petruţ şi Emil Botta.

În continuare premiile au fost înmânate de celebra actriţă Roxana Lupu şi nu mai puţin celebrul campion olimpic Alin Moldoveanu. Importanţa şi semnificaţia acestui moment au fost puternic resimţite nu numai de părinţi, bunici şi competitorii mai mărişori ci şi de cei foarte mici, despre care s-ar fi crezut că mai târziu vor conştientiza pe deplin anvergura evenimentului. Andrei Ioan-Alexandru, spre exemplu, a dovedit la vizionarea filmului cunoştinţe de istorie şi o maturitate  mult peste vârsta lui de şapte ani iar mama regreta că nu l-a adus şi pe fratele lui mai mare, David. Bunica unei şahiste a exprimat cu mult entuziasm că va trimite la toate cunoştinţele ei poza nepoatei cu actriţa. În zilele care au urmat după această festivitate, foarte mulţi au întrebat când va fi următorul concurs.

Organizatorii concursului au fost Filiala Vrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“,  Filiala Vrancea a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, care au oferit cele trei cupe, 18 medalii şi 26 de diplome, C.S.M. Focşani 2007 care a asigurat asistenţa tehnică şi arbitrajul, şi Smart School Soare care a asigurat locaţia, baza materială, prezenţa celor doi invitaţi speciali şi proiecţia filmelor.

În afara premiilor de la acest concurs, au mai fost înmânate alte două cupe, trei medalii şi mai multe diplome de la ultimele două concursuri pentru şahiştii care nu au putut fi prezenţi la ultimele două premieri.

Anton SOARE