Primarii PNL au făcut plângere împotriva repartizării sumelor de către Consiliul Județean Vrancea

0
133

Primarii liberali din Vrancea au depus marți o plângere prealabilă la Consiliul Județean Vrancea, în care au reclamat modul de repartizare către localități a sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa pe acest an, precum și sumele defalcate din TVA și impozitul pe venit pe anii 2021 – 2023. Liga Aleșilor Locali din PNL Vrancea acuză că împărțirea banilor s-a făcut discreționar și cu nerespectarea realității din teritoriu. 

La prima ședință a Consiliului Județean din 2020 a apărut și primul scandal, după ce primarii PNL au primit, cu două excepții, câte 120.000 lei, în timp ce primarii PSD au luat de cel puțin trei ori mai mult. Marian Oprișan, dar și șeful Direcției Economice din CJ, a susținut că împărțirea s-a făcut respectând toate cerințele, însă fără a explica de ce comune mari cu primari PNL au primit mai puțini bani decât localități cu puțin peste 1000 de locuitori, conduse de primari PSD.

”În plângerea făcută, aleșii liberali consideră discreționară și tendențioasă repartizarea, solicitând Consiliului Județean Vrancea modalități corecte și echidistante și, mai ales, să dea publicității și să reanalizeze transparent toate cererile și situațiile transmise de către unitățile administrativ-teritoriale din județul Vrancea. „Urechismul” celor de la Consiliul Județean rezultă și din faptul că nu se face dovada îndeplinirii prevederilor art. 18 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, în care se stipulează obligativitatea consultării autorităților publice locale, prin structurile asociative ale acestora, asupra procesului de alocare a resurselor financiare de la bugetul de stat către bugetele locale.

În repartizarea făcută de pixul lui Oprișan Marian se regăsesc numeroase anomalii, de genul repartizării unor sume de trei ori mai mari unor UAT-uri cu o populație de 1500 de locuitori, față de UAT-uri cu o populație de 4000 – 5000 de locuitori. Există oare programe de dezvoltare locală ce trebuie susținute? Există programe de infrastructură ce au nevoie de cofinanțare locală? Au cheltuieli mari de funcționare? Sunt întrebări legitime la care trebuie să se răspundă, dacă onor Consiliul Județean ține la transparență și bun simț”, se arată într-un comunicat de presă al Ligii Aleșilor Locali din PNL Vrancea.