Proiectele prin care PSD vrea să modernizeze sistemul de sănătate

0
127

Sistemul de sănătate este o prioritate pentru PSD, care are în lucru mai multe proiecte prin care vrea să modernizeze și să dezvolte aceste domeniu, atât la nivel național, dar și cu aplicabilitate concretă pentru Vrancea. Soluțiile propuse de social – democrați au fost prezentate, în cadrul unei conferințe de presă, de Cătălin Graur, directorul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, medic stomatolog și candidat PSD Vrancea la Senat. Alături de acesta au participat  la conferință Silviu Mihai Balaban, candidat la Camera Deputaților, Mihai Nedelcu, ambii medici stomatologi, medicul chirurg Cristian Onia și medicul Laurențiu Albiș, directorul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea.

Programul PSD are în vedere rezolvarea celor mai importante problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate. Una dintre acestea este finanțarea, pentru care soluția este bugetarea multianuală.

Pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate, se lucrează la înființarea unei rețele național de centre medicale comunitare în mediul rural și în orașele mici, pentru asistență medicală primară, stomatologică, asistenți medicali comunitare, asistenți sociali, farmacii. Aici pot fi realizate și activități de telemedicină, prin conectarea cu spitalele din apropiere.

”În toată țara au fost semnate 200 de contracte de finanțare, de 200 de milioane de lei, cu termen de finalizare anul viitor. Referitor la asistența medicală primară, în primul rând trebuie să asigurăm personalul medical necesar în mediul rural și în zonele defavorizate. Ca urmare, au fost semnate deja 2.600 de contracte de finanțare cu medicii de familie, pentru reabilitarea și dotarea cabinetelor acestora, în valoare totală de 900 de milioane de lei, cu finalizare până anul viitor”, a spus Cătălin Graur.

Candidatul PSD Vrancea la Senat a afirmat că au fost demarate investiții în valoare de 900 de milioane de lei în infrastructura pentru medicii de familie și a dat ca exemplu comuna Vârteșcoiu, unde anul trecut a fost terminat un dispensar, iar în această perioadă se lucrează la un alt dispensar, aflat într-un stadiu avansat de realizare. PSD vrea să crească finanțarea și pentru ambulatoriile de specialitate, care ar reprezenta un pas înainte pentru sistemul de sănătate.

În infrastructura spitalicească sunt în derulare în țară investiții de 33 de miliarde lei, cum ar fi spitalele regionale de la Cluj și Craiova, centrele mari din București, Timișoara și Târgu Mureș, precum și construcția primului centru de excelență pentru diagnosticul și tratamentul prin pronoterapie la București.

Noul spital județean, un obiectiv strategic

Printre proiectele importante se numără și noul spital județean Vrancea, unde mai trebuie semnat doar contractul de finanțare.

”Noul spital județean are toate avizele la momentul cesta și a fost semnată ultima etapă de proiectare de către domnul președinte Nicușor Halici. Urmează doar să obținem finanțarea. Spitalul este format din patru clădiri legate printr-un corp de legătură, în care există o stradă de acces pentru ambulanțe și pentru mașinile care deservesc spitalul. Cel mai interesant lucru la acest proiect este posibilitatea de a fi extins cu două corpuri de clădiri în viitoare, dacă se va considera necesar. Spitalul are doi căi de acces, una pentru spital în general și una specială pentru unitatea de primiri urgențe care se află în corpul C1. Corpul C1 este foarte interesant realizat. La subsol avem accesul pentru ambulanțe. La parter avem unitatea de primire urgențe cu parcare dedicată, cu acces dedicat. Iar unitatea de primire urgențe are un elevator care face legătura direct dintre parterul clădirii și acoperișul acolo unde se află heliportul, care este foarte util atunci când sunt urgențe medicale care trebuie transportate la alte spitale din țară. Sunt locuri verzi, parcuri, un restaurant, un parc fotovoltaic. Totul este foarte bine gândit.

Este un spital modern și sunt convins că este un obiectiv strategic pentru județul nostru. În prima fază, el necesită o investiție de în jur de 217 milioane de euro și se va realiza până în anul 2028. Sursa de finanțare este din Planul Național de Investiții pentru Infrastructura Spitalicească”, a declarat Cătălin Graur.

Creșterea numărului de medici, o prioritate

Cătălin Graur a arătat că programul PSD în domeniul sănătății mai are în vedere deschiderea de farmacii în mediul rural, unde este o populație îmbătrânită, dezvoltarea serviciilor de îngrijri paleative, dezvoltarea studiilor clinice, accelerarea și extinderea programelor de screening pentru boli cardio – vasculare, diabet și cancer, introducerea educației pentru sănătate în școli, îmbunătățirea resurselor umane din sănătate, reducerea birocrației, digitalizarea. O prioritate este medicina școlară, unde este nevoie de medici, cum este cazul și în Vrancea.

”În județul nostru, de exemplu, avem 52 de cabinete de medicină școlară și sunt doar șapte medici generaliști, din care șase în Focșani. La medicina stomatologică stăm mai bine, avem 15 medici stomatologi. Este total subdimensionat sistemul de asistență medicală școlară. Am făcut demersuri, cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Focșani, pentru finanțarea de noi posturi în sistemul de sănătate școlară pentru încă nouă medici generaliști, doi stomatologi și 18 asistenți”, a afirmat Cătălin Graur.

Candidatul PSD a mai arătat că este nevoie de asistenți comunitari în județ. La această dată sunt 57 de asistenți comunitari și mai este nevoie de 21. De asemenea, este nevoie de suplimentarea de paturi pentru îngrijiri medicale. În Vrancea sunt 24 de paturi și au început demersurile pentru înființarea unei secții la spitalul județean cu 64 de paturi. Numărul acestora ar urma să fie extins odată cu înființarea noului spital județean. O altă prioritate este și creșterea numărului de medici de familie, unde este un deficit în județ.

(Realizat de SC Mab Cons Media SRL la comanda PSD Vrancea. Cod mandatar financiar 11240017)