Protecția Consumatorilor: unui comisar i s-a făcut rău după ce nu i s-a permis să plece din Spitalul Adjud

0
191

Controlul efectuat de comisarii Protecției Consumatorilor Vrancea la Spitalul Municipal Adjud s-a soldat cu un dosar penal, după ce comisarii ar fi fost reținuți în cadrul unității medicale, iar unuia i s-a făcut rău. Potrivit unui comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), la câteva minute după ce doi comisari au început să verifice blocul alimentar, la fața locului a apărut managerul spitalului, care a susținut că acest control este ”ilegal” și, mai mult, comisarii au fost împiedicați să plece.

”În urma controlului desfășurat la Spitalul Municipal Adjud în data de 24.02.2025, comisarii din cadrul CJPC Vrancea au întâmpinat dificultăți în finalizarea verificărilor demarate în blocul alimentar al unității. La începutul controlului, comisarii s-au legitimat și au solicitat prezența managerului spitalului, care însă nu era disponibil. De asemenea, au solicitat registrul unic de control, dar acesta nu a fost prezentat.

Controlul a fost efectuat în prezența conducătorului blocului alimentar și a altor două persoane. După aproximativ 10-15 minute, managerul spitalului a apărut și a interzis continuarea controlului, susținând că ”a primit ordin de sus că controlul este ilegal” și solicitând părăsirea unității. În urma unor discuții, inclusiv telefonice cu comisarul șef adjunct, în care s-au prezentat temeiul legal al controlului și ordinele de serviciu, managerul a continuat cu agresiuni verbale și a contactat autoritățile prin apel la 112, solicitând intervenția unui echipaj de poliție, afirmând că controlul ar fi ilegal și că nu au fost prezentate documentele necesare, lucru care nu era adevărat.

Mai mult, ușile de acces ale spitalului au fost blocate pentru a împiedica echipa de control să părăsească incinta, până la sosirea poliției. Ușile au fost deschise ulterior de un angajat al spitalului, atunci când unui membru al echipei de control i s-a făcut rău din cauza unor antecedente cardiace.

Ulterior, echipa de control s-a deplasat la unitatea de poliție pentru a depune declarații cu privire la incident”, se arată într-un comunicat de presă al ANPC.

Potrivit ANPC, în timpul celor 10-15 minute de control, au fost constatate mai multe abateri, printre care:

  • Materii prime – produse din carne de pasăre cu termen de valabilitate expirat (05.02.2025 și 21.02.2025).
  • Carne de porc neetichetată.
  • Probe alimentare neetichetate.
  • Condiții de depozitare necorespunzătoare.

ANPC a declanșat un control în spitale la nivel național și a intrat în conflict cu Ministerul Sănătății, care a susținut că nu are dreptul să efectueze asemenea controale.