Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor derulează, la nivel național, o amplă campanie de informare și educare, „Reciclăm în România”, cu scopul de a responsabiliza populația cu privire la gestionarea și colectarea separată a deșeurilor. Campania, care se adresează, bineînțeles, și vrâncenilor, fie că sunt cetățeni particulari sau din cadrul instituțiilor publice, are ca obiectiv principal de a oferi generațiilor următoare un model de bună purtare și responsabilitate cu privire la ziua de mâine.
Resursele naturale sunt limitate, iar modul lor de gestionare afectează direct viitorul. Studiile arată că mai mult de jumătate dintre români nu colectează separat deșeurile în propriile gospodării, fără a conștientiza impactul negativ asupra mediului.
Cum cea mai eficientă modalitate pentru a proteja mediul, aceea de a NU produce deșeuri, este imposibil de îndeplinit, rămâne varianta reutilizării acestora cu scopul economisirii banilor, a resurselor naturale și protejării mediului. Asumarea unui comportament responsabil privitor la mediul înconjurător este esențială pentru a evita consecințe precum: creșterea nivelului de poluare, afectarea stării de sănătate, distrugerea habitatului natural, creșterea costurilor de producție.
„Colectarea selectivă va permite reintroducerea deșeurilor în circuitul economic, va contribui la protejarea mediului și la asigurarea unui viitor sustenabil. Colectarea separată a deșeurilor înseamnă normalitate. Legislația europeană și cea românească reglementează foarte clar aspectele legate de colectarea deșeurilor, astfel că, pe lângă binele pe care îl faci tuturor, acțiunile tale înseamnă, implicit, respectarea legii.
Să nu uităm un aspect important al vieții de zi cu zi, aplicabil inclusiv în privința protecției mediului înconjurător: acțiunile noastre au consecințe!”, se arată într-un comunicat al Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea.