Salonul de Grafică Satirică Milcoveritas, dedicat graficianului Constantin Pavel

0
-Publicitate-

Salonul de Grafică Satirică Milcoveritas este dedicat în acest an graficianului Constantin Pavel, căruia i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Odobeşti.

La Odobeşti, titlul de cetăţean de onoare nu s-a mai acordat de circa 10 ani.

Graficianul Constantin Pavel este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din domeniul caricaturii, apreciat în ţară şi peste hotare, unde lucrările sale au fost premiate la cele mai importante saloane internaţionale de caricatură.

Din 2014 este curatorul Salonului de Grafică Satirică MILCOVERITAS, organizat de Casa de Cultură din Odobeşti cu sprijinul Primăriei, un festival început de Constantin Pavel şi Nicoale Sava în 1979, la Focşani, cu numele de EXPOSPIN. În acest an festivalul împlineşte 40 de ani, fiind cea mai longevivă manifestare culturală din Vrancea.

A primit sute de premii la concursuri prestigioase de caricatură din toată lumea şi este invitat în jurii naşionale şi internaţionale. Constantin Pavel este un brand al Vrancei, iar numele său este prezent în marile saloane de grafică satirică de pe toate meridianele.

Cariera acestui artist a început la Odobeşti, iar la vârsta afirmării depline, destinul a făcut ca artistul să revină în Oraşul Viilor Domneşti, unde organizează, anual, Salonul de Grafică Satirică. Pentru această carieră extraordinară, în care Odobeştiul ocupă un loc aparte, consilierii locali l-au ales în unanimitate CETĂŢEAN DE ONOARE AL ORAŞULUI VIILOR DOMNEŞTI.

De-a lungul celor 40 de ediţii, la Salonul de Grafică Satirică Milcoveritas au mai trimis lucrări caricaturiști străini: Angel Boligan din Mexic, Pol Leurs din Luxemburg, Mikhail Zlaykovsky din Rusia, ARES din Cuba, precum și caricaturiști români Mihai Boacă, Pavel Botezatu, Doru Axinte, Costel Pătrăşcan, Gabriel Rus, Liviu Stănilă și Cristian Topan. (M.B.)

-Publicitate-