Sărbătorile religioase ale lunii Decembrie

0
-Publicitate-
  • Luna decembrie este una din cele mai așteptate luni din calendar, pentru abundența de sărbători religioase importante: Sfântul Ierarh Nicolae, Naşterea Domnului – Crăciunul, Soborul Micii Domnului, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul arhidiacon Ştefan.

Sfântul Ierarh Nicolae – 6 decembrie 2019

Sfântul Nicolae este unul din cel mai iubiţi şi mai cunoscuţi dintre sfinţii de peste an. El s-a născut în anul 280 şi cetatea Patara Lichiei şi a trecut la Domnul în 345 în Mira care atunci era parte din imperiul roman (azi, Kocademre, Turcia). El este cinstit la 6 decembrie în amintirea zilei când i s-a arătat în vis împăratului Constantin cel mare şi i-a cerut clemenţă pentru nişte condamnaţi la moarte în ziua următoare. E al a fost cinstit încă din secolul al-VI-lea când încep să i se ridice biserici. În perioada cruciadelor, moaştele sale sunt furate şi duse în Italia, la Bari unde se află şi în acest moment.

Naşterea Domnului – Crăciunul Data: 25 decembrie 2019

Crăciunul este cel dintâi praznic din viaţa Mântuitorului şi este sărbătoarea naşterii în trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Naşterea este una din cele mai mari sărbători şi este sărbătorită în toată lumea creştină. La începuturile creştinismului, în ajun era prilej de botez al catehumenilor şi tot de atunci s-a păstrat obiceiu ca preoţi să meargă din uşă în uşă pentru a vesti minunea.

Soborul Maicii Domnului – 26 decembrie 2019

A doua zi de Crăciun se pomeneşte Maica Domnului împreună cu cei care o cinstesc pe ea şi este al cincilea mare praznic de peste an închinat Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Maria a fost aleasă de Sfânta Treime dintre toate fecioarele pământului, fiind din neam arhieresc, după mamă din neamul lui Aaron, fratele lui Moise şi după tată din neamul împăratului David. Maica Domnului este una din cele mai importante persoane de lângă Sfânta Treime şi mijlocitoare pentru noi păcătoşii în faţa Fiului ei.

Sfântul Arhidiacon Ştefan – 27 decembrie 2019

Sfântul Arhidiacon Ştefan este primul martir al creştinilor şi a fost ucis cu pietre fiind învinuit de blasfemie. Ştiind ce urmează să se întâmple Ştefan şi-a ridicat ochi spre cer şi a văzut slava lui Dumnezeu. “Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu”. Acestea le ştim de la Sf Apostol Pavel, care a păzit hainele celor care se dezbrăcaseră pentru a putea lovi mai cu putere (Faptele Apostolilor 7:56-58)

Sfinți cu cruce neagră în luna decembrie, în Calendarul ortodox

  • 3 decembrie, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica;
  • 4 decembrie, Sânta Muceniţă Varvara;
  • 5 decembrie, Sfântul Sava cel Sfinţit;
  • 7 decembrie, Sfânta Muceniţă;
  • 12 decembrie, Sfântul Spiridon al Trimitundei;
  • 13 decembrie, Sfântul Ierarh  Dosofei, mitropolitul Moldovei;
  • 14 decembrie, Sf Mc Elefterie episcopul Ilieriei şi mama sa;
  • 17 decembrie, Cuviosul Danil Sihastru;

22 decembrie, Sf Ierarh Petru Movilă.

-Publicitate-