Simpozion dedicat lui Anghel Saligny, organizat la Focșani

0
146

Consiliul Județean Vrancea, prin Muzeul Vrancei, organizează joi, 12 iunie, simpozionul „Anghel Saligny – un veac de la trecerea în eternitate”, eveniment dedicat comemorării unuia dintre cei mai importanți ingineri ai României moderne.

Anghel Saligny (1854–1925) a avut o contribuție esențială la dezvoltarea tehnică și industrială a României. Printre realizările sale se numără modernizarea porturilor fluviale Turnu Severin, Giurgiu-Ramadan, Galați și Brăila, precum și a portului maritim Constanța. De asemenea, a transformat Dunărea într-o arteră de transport eficientă și a proiectat prima conductă de petrol între Ploiești și Constanța.

Cea mai cunoscută operă a sa rămâne Podul peste Dunăre de la Fetești-Cernavodă, inaugurat în 1895. La momentul respectiv, era cel mai lung pod din Europa. Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la darea sa în folosință.

Cu sprijinul Bibliotecii Academiei Române, în cadrul evenimentului va fi vernisată, în premieră la Focșani, o expoziție de imagini istorice ale podului, realizate de fotograful Franz Duschek Jr. De asemenea, va fi lansat albumul omagial „Anghel Saligny – un veac de la trecerea în eternitate”.

Anghel Saligny a fost membru corespondent al Academiei Române din 1892, membru titular din 1897 și a ocupat funcțiile de vicepreședinte (1901–1904) și președinte (1907–1910) al instituției.

Simpozionul își propune totodată să reamintească atmosfera cosmopolită a Focșaniului de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când orașul găzduia comunități diverse: italieni, austrieci, unguri, greci, evrei și armeni.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 11:00, în Foyerul Muzeului Vrancei, situat pe strada Cuza Vodă nr. 8. Organizatorii invită publicul larg să participe la acest omagiu adus uneia dintre personalitățile emblematice ale ingineriei românești.