Șoferii care vorbesc la telefon pot rămâne fără permis din 12 octombrie

0
-Publicitate-

Modificările operate de Guvern la Codul rutier în luna august, prin ordonanță de urgență, intră în vigoare sâmbătă, 12 octombrie, când se împlinesc 60 de la publicarea în Monitorul Ofical. Una dintre cele mai importante modificări aduse este aceea potrivit căreia conducătorii de vehicule nu vor mai putea folosi telefonul mobil sau dispozitive cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto/video în timp ce conduc.

Cei care ignoră această interdicție vor riscă să primească amenzi de până la 725 de lei, patru puncte de penalizare și chiar să rămână fără permis. Această interdicție se aplică tuturor conducătorilor de vehicule, indiferent că pentru conducerea acestora din urmă e nevoie de permis de conducere sau se pot conduce fără permis. Astfel, interdicția de a manevra telefonul mobil se va aplica și celor care se deplasează, de exemplu, cu ajutorul bicicletei, trotinetei, căruței etc.

 Conducătorii de vehicule pentru conducerea cărora nu este nevoie de un permis auto (biciclete, trotinete și altele) vor risca, dacă sunt prinși că folosesc telefonul mobil în timpul conducerii, amenzi mai mari decât cei care conduc autovehicule, respectiv amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Interdicția pe care o au conducătorii de vehicule privind utilizarea telefonului mobil se aplică doar atunci când vehiculele se află în mișcare. Asta înseamnă că nu vor fi amendați conducătorii care, înainte de a folosi telefonul mobil, opresc vehiculul sau folosesc telefonul mobil la semafor.

-Publicitate-