Spitalul Județean se confruntă cu deficit de personal pe mai multe secții. Cea mai mare problemă este la ATI

0
40

Deficitul de personal și situația îmbolnăvirilor cu coronavirus în rândul persoanelor cu afecțiuni psihice au făcut obiectul discuțiilor purtate joi de directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, Cătălin Bunghez și managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani,  Elena Codruța Neagu.  Secțiile unde sunt probleme sunt ATI, Gastroenterologie, Cardiologie, Interne, Psihiatre, dar și Boli Infecțioase.

”Deși, în contextul actual, sunt semnale îmbucurătoare din partea unor medici dispuși a lucra în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU), chiar peste norma din programul de la cabinetele individuale unde aceștia activează, cadrul legal actual nu permite detașarea acestora decât pe o perioadă limitată.

 O situație similară este cea a medicilor rezidenți care au activat în perioada stării de urgență, aceștia dorind revenirea în cadrul SJU. Din păcate, după depășirea perioadei de detașare de 45 de zile, nu există alte oportunități legale. Priorități sunt pe toate secțiile unde SJU înregistrează deficite, iar cel mai mare este pe secția ATI, fără aceasta neputându-se desfășura nici o activitate medicală de mare anvergură, în special în cazurile de o complexitate ridicată.

 Secția de Boli Infecțioase, în care, în prezent, sunt internați 100 de pacienți, are, de asemenea, probleme de personal. Sunt cadre medicale din cadrul Secției de Gastroenterologie care ar dori să vină la Secția de Boli Infecțioase, dar nu o pot face datorită îngrădirilor de ordin legal”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Vrancea.

Un alt subiect abordat la întâlnirea de joi a fost cel al pacienților de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni care au fost depistați cu coronavirus. O problemă este că pentru pacienții cu afecțiuni psihice, fie cronici sau acuți, nu există în țară nicio unitate spitalicească cu suport COVID-19.

”Acest lucru creează mari probleme personalului  din secțiile infecțioase, cadrele medicale fiind, uneori, în imposibilitatea de a le administra acestor pacienți tratamentul specific pentru COVID-19. Managerul interimar al SJU a înaintat o adresă la Ministerul Sănătății pentru suplimentarea numărului de cadre medicale de la Secția Psihiatrie. În această chestiune, SJU va beneficia de suportul total al DSP Vrancea.

În privința utilizării spațiului găsit pentru a pune în funcțiune aparatul de testare RT – PCR pentru COVID-19 în cadrul SJU, se fac eforturi pentru optimizarea lui, dotarea corespunzătoare și obținerea tuturor autorizațiilor necesare, conform dispozițiilor legale”, se mai arată în comunicatul de presă al DSP Vrancea.