Guvernul a aprobat, în ședința din 3 aprilie, o hotărâre prin a fost prelungită schema de sprijin financiar destinată legumicultorilor care cultivă în spații protejate, precum serele și solariile. Programul se va desfășura în perioada 2025–2027 și are ca obiectiv principal susținerea producției de legume autohtone și creșterea competitivității fermierilor români.
Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, a declarat că această măsură vine în sprijinul dezvoltării exploatațiilor agricole și al consumatorilor români care doresc produse proaspete și de calitate. „Ministerul Agriculturii rămâne un partener de încredere al agricultorilor, oferindu-le sprijin concret pentru a-și desfășura activitatea în condiții optime”, a declarat ministrul Agriculturii.
Ajutorul financiar acordat va fi de 1,5 euro pe metrul pătrat, echivalentul a 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați cultivați. Suprafața minimă eligibilă este de 1.000 mp. Printre culturile care pot beneficia de acest sprijin se numără roșiile, ardeiul (gras, lung, gogoșar sau iute), castraveții, vinetele, varza, fasolea păstăi, salata, spanacul și ceapa verde.
Bugetul alocat pentru anul 2025 este de 342,4 milioane de lei. Pentru anii 2026 și 2027, sumele vor fi stabilite în funcție de fondurile bugetare disponibile. În cazul în care cererile depășesc bugetul disponibil, sumele acordate vor fi reduse proporțional.
Fermierii interesați pot depune cereri până la 30 mai 2025. În anii următori, perioada de depunere va fi între 2 februarie și 15 aprilie. Pot beneficia de acest ajutor întreprinderile care activează în producția primară de legume în spații protejate.
Verificările vor fi făcute pe teren de echipe mixte din partea Direcțiilor Agricole Județene și APIA, pentru a confirma existența și suprafața culturilor declarate. Aceste controale vor avea loc până cel târziu la 30 septembrie. Recoltarea și vânzarea legumelor trebuie să se facă până la 15 octombrie, iar documentele justificative trebuie depuse până pe 24 octombrie.