Trei preoți din Vranceau au fost hirotesiți de Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, primind astfel binecuvântarea de a săvârși Taina Sfintei Spovedanii

0
8

Șase preoți din Eparhia Buzăului și Vrancei au primit vineri, 13 noiembrie 2020, hirotesia întru duhovnic. Slujba a fost oficiată de Ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău. Trei dintre preoți sunt din Vrancea.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a explicat care este diferența dintre hirotonie și hirotesie.

„Hristos Domnul, Arhiereul veșnic și Duhovnicul prin excelență al tuturor creștinilor, a încredințat spre săvârșire Taina Sfintei Spovedanii doar acelora care, înțelegându-și vocația slujirii preoțești și răspunzând cu responsabilitate și frică de Dumnezeu acestei vocații, au ales să-L slujească pe Mântuitorul, cu întreaga lor ființă. Prin urmare, harul Preasfântului Duh revărsat asupra candidatului la preoție, prin Taina Hirotoniei, îi conferă acestuia dreptul și puterea de a săvârși toate sfintele slujbe, având în centru Sfânta Liturghie, iar, acum, după o perioadă semnificativă de experiere a misiunii preoțești, iată, prin această slujbă specială, numită «hirotesie», preotul de curând hirotonit primește binecuvântarea de a săvârși și Taina Sfintei Spovedanii.

Probabil că unora li se pare de neînțeles lucrul acesta și ar putea pretinde că cel hirotonit a primit dintru început, în mod automat, și puterea de a săvârși Sfânta Taină a Mărturisirii. Însă Biserica a rânduit, încă din primele veacuri creștine, ca dreptul de a-i asculta pe credincioși în scaunul Spovedaniei să fie conferit preoților numai după săvârșirea hirotesiei întru duhovnic, astfel încât, pe baza experienței duhovnicești dobândite între timp – nu doar din cărți, ci, mai ales, din relaționarea lor cu credincioșii și cu alți duhovnici iscusiți – să poată oferi penitenților medicamentul cel mai potrivit pentru însănătoșirea lor sufletească, dimpreună cu iertarea păcatelor; iertare pe care nu preotul o dă, ci Însuși Hristos Domnul, prin intermediul slujitorului Său, desigur, în funcție de sinceritatea și intensitatea pocăinței”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La final, noii duhovnici au primit câte o geantă, un epitrahil, un Aghiasmatar și o cruce de binecuvântare.

Cei șase preoți hirotesiți sunt: ierom. Alexie Lăcătuș (Mănăstirea Muntioru, județul Vrancea); pr. Ioan Ploscaru (Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani, Protoieria Focșani I); pr. Viorel Trif (Parohia Câmpuri II, Protoieria Panciu).

SURSA: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei