USR Vrancea critică modul în care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) și Primăria Focșani au stabilit traseul viitoare autostrăzi care va lega Moldova de sudul țării. Acesta ocolește Focșaniul, formând o ”cocoașă”, ceea ce lungește drumul până în oraș cu circa 6 km.
”Costul adițional rezultat din acești kilometri adăugați în mod absurd este strigător la cer: circa 35 de milioane de Euro! La acesta se adaugă costul de exploatare care, calculat la 20.000 de vehicule zilnic, rezultă 7,2 tone de combustibil consumat ZILNIC, plus un cumul de 1000 de ore pierdute zilnic de vehiculele care tranzitează această zonă. Atragem atenția că acest proiect este inacceptabil în această formă, expunem mai jos principalele motive, precum și soluțiile de presiune publică pentru remediere.
CINE SUNT VINOVAȚII?
- CNAIR, care plasează responsabilitatea către autoritățile locale și care invocă motive logistice puerile.
Astfel, CNAIR pasează responsabilitatea Comisia de Urbanism Focșani, condusă de Cristi Misăilă și invocă rezultatele consultărilor din 2019 cu Primăria Focșani și Consiliul Județean Vrancea.
În justificările sale jenante, CNAIR afirmă că dorește să evite situația de la Oradea de pe A10, unde un cetățean a blocat lucrările o perioadă și a cerut despăgubiri pentru că a primit autorizație de construcție deși era traseul stabilit. CNAIR se teme așadar de propria incompetență.
- Primăria Focșani, care scoate din pălărie așa-zise motive, dintre care niciuna nu stă cu adevărat în picioare din punct de vedere tehnic și reprezintă chiar și pentru nespecialiști o sfidare a logicii și a bunului simț”, arată reprezentanții USR Vrancea într-o postare pe pagina de Facebook a organizației.
USR Vrancea consideră că există soluții pentru ca autostrada să fie mutată aproape de oraș și că în cazul autostrăzilor construite la mare distanță de orașe sunt probleme. Din punctul de vedere al USR, proiectul ”este exemplul perfect de lucru făcut cu risipă de bani, fără strategie și viziune, de niște instituții incompetente care servesc mai degrabă grupurilor de interese locale ale câtorva oameni influenți decât interesului public”.
„PSD face ce ne-a obișnuit în Vrancea, încearcă să obțină niște bani pe spatele plătitorilor de taxe. Se pare că interesele imobiliare au fost mai cel mai important criteriu în alegerea rutei în zona Focsani a drumului expres. Nu vom permite aruncarea pe fereastră a 121 milioane lei din bani publici pentru cei aproximativ 6 km adiționali”, a declarat Liviu Mălureanu, candidatul Alianței USR PLUS la Consiliul Județean Vrancea.
USR Vrancea susține că este necesară o presiune a cetățenilor asupra autorităților pentru a schimba traseul autostrăzii.