66,8% dintre absolvenții de gimnaziu din Vrancea au obținut medii peste 5 la Evaluarea Națională

0
126

Rezultatele finale la Evaluarea Națională au fost publicate marți, 9 iulie, după soluționarea contestațiilor. Inspectoratul Școlar Județean Vrancea a anunțat că au fost depuse 193 e contestații la limba și literatura română și 182 la matematică.

S-a înregistrat o rată de participare la ambele probe de 96,56%. Procentul mediilor generale mai mari decât 5 (cinci) a crescut de la 66,60 la 66,80%.

La proba de limba și literatura română:

– procentul notelor mai mari sau egale cu 5 (cinci) la evaluarea înainte de contestații este de 71,30%

– procentul notelor mai mari sau egale cu 5 (cinci) la evaluarea după soluționarea contestațiilor este de 71,50%

La proba de matematică:

– procentul notelor mai mari sau egale cu 5 (cinci) la evaluarea înainte de contestații este de 60,50% – – procentul notelor mai mari sau egale cu 5 (cinci) la evaluarea după soluționarea contestațiilor este de 60,70%.

Note de 10:

– limba și literatura română – 7 candidați au fost notați cu 10 (zece).

– Matematică – 12 candidați au obținut nota 10 (zece).

În Vrancea a fost înregistrată și o diferență mare de notare și, în urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că vinovat este asistentul, care a greșit la scanarea și încărcarea lucrări în platforma de evaluare. Acesta a fost sancționat cu interzicerea dreptului de a participa la desfășurarea altor examene.

”În cazul lucrării de la proba scrisă de matematică cu diferență de notare, a fost o eroare umană de încărcare a tezei scanate pe platforma de evaluare.

În urma afișării rezultatelor în data de 03.07.2024, candidatul a făcut contestație, lucrarea a fost scanată, reîncărcată pe platformă și a fost evaluată.

Comisia Județeană de organizare a evaluării naționale a luat măsuri asupra asistentului 1, în conformitate cu prevederile art.26 alin (5) din Metodologia de organizare și desfășurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, ȋn anul școlar 2010-2011, Anexa 2 la Ordinul nr.4.801/ 31.08.2010, cu privire la organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul școlar 2010-2011, valabilă și în anul școlar 2023-2024”, se arată într-un comunicat de presă al IȘJ Vrancea.

Media de admitere, calculată pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal. În acest sens, miercuri, 10 iulie, pe site-ul admitere.edu.ro, va fi publicată ierarhia la nivel județean/al municipiului București a absolvenților claselor a VIII-a.

În prima etapă a admiterii în învățământul liceal din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 11 – 12 iulie, respectiv 15 – 22 iulie. Tot în aceste intervale sunt prevăzute și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, respectiv depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025 va avea loc în data de 24 iulie.