Afară, afară cu arbitrii din sală! Și luați-l și pe observator!

0
-Publicitate-

Meciul din optimile de finală ale Cupei României dintre CSM Focșani și Potaissa Turda a consemnat o premieră nedorită pentru handbalul românesc. După scandalul dopajului de la Corona Brașov, acum, o țară întreagă a putut vedea cum arbitrii Adrian Georgescu și Mihai Moldoveanu, dar și observatorul M. Mărgărit, nu cunosc regulamentul jocului, deși au încasat o sumă frumușică de bani pentru a arbitra acest meci.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu organizarea unui joc de handbal, baschet, volei sau fotbal, este bine de amintit că înaintea unui meci de o asemenea importanță se organizează o ședință tehnică, unde se pun în discuții cele mai importante lucruri privind desfășurarea partidei. Se vorbește de securitate, de organizare, de asistență medicală, de mass media și, absolut obligatoriu, fiind un meci de Cupa României și de regulamentul de desfășurare al acestei partide.

Lucru care cu siguranță nu s-a întâmplat duminică după-amiază la Sala Polivalentă. Cei doi arbitri erau obligați, împreună cu observatorul, să comunice celor două echipe ce se întâmplă dacă meciul se termină la egalitate, iar echilibrul se menține și după prima serie de câte cinci aruncări. Dacă ar fi făcut acest lucru, o țară întreagă ar fi fost scutită de spectacolul jenant în care arbitrii nu știau dacă s-a terminat meciul sau nu! Turda se calificase mai departe, conform regulamentului, dar cei doi arbitri s-au interesat pe internet dacă lucruri chiar stau așa! Iar observatorul a mai folosit și telefonul pentru a afla un lucru banal!

Cel mai grav lucru după jocul de duminică este că acești arbitri și observatorul meciului nu cunosc regulamentul. Pentru acest lucru cei trei trebuie suspendați pe viață, dacă vrem să nu ne mai bată Feroe la handbal masculin! Nu discut de maniera de arbitraj în 60 de minute. Cum spunea cineva săptămâna trecută, poate nu ne pricepem suficient! E adevărat, dar e trist când vă faceți de râs! Marea problemă este că acești doi arbitri nu se pricep la regulament și se fac de râs în fața unei națiuni întregi.

Dacă pe maniera de arbitraj acești arbitri pot găsi scuze, pentru necunoașterea regulamentului nu există decât o soluție: excluderea! Iar domnul președinte Dedu trebuie să ia atitudine de oriunde este: de la Tokyo, unde ne mai salvează Neagu, sau de oriunde din altă parte! Din punctul meu de vedere, greșelile din timpul meciului sunt discutabile, poate suntem subiectivi, dar când nu cunoști regulamentul e deja prea mult! Să stăm să ne uităm ca proștii, să nu știm cine a învins este imaginea handbalului românesc din acest moment. Din campioană mondială de patru ori am ajuns să ne chinuim cu Feroe, Italia sau Lituania. Cei care acuzați maniera de arbitraj, nu uitați că ne puteam califica dacă Sladic transforma aruncarea de la 7 metri.

Nu maniera de arbitraj e deranjată neapărat, ci necunoașterea regulamentului e cel mai grav lucru! Din păcate nu va lua nimeni nicio măsura și ne va bate în continuare toată lumea! Sau ne vom bucura că Dinamo bate lumea a doua sau a treia în Liga Campionilor și ne facem că nu înțelegem că nu jucăm cu Kiel, Barcelona, PSG sau Veszprem, pentru că EHF a format grupe valorice în Liga Campionilor.

-Publicitate-