Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă împlinește 22 de ani de activitate

0
5

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă aniversează, pe 10 decembrie, 22 ani de activitate. Momentul aniversar este deopotrivă unul de reflecție și evaluare, precum și de proiecție, cu atât mai mult cu cât, în acest an, Serviciul Public de Ocupare a răspuns cu promptitudine unor provocări fără precedent în istoria activităţii sale.

„Anul 2020 a fost un an dificil pentru întreaga societate. Ca urmare a instituirii stării de urgență pe teritoriul României, au fost limitate sau întrerupte temporar unele activități socio-economice, cu implicații evidente asupra raporturilor de muncă ale salariaților şi a activităţilor comerciale din domenii de activitate diverse. Guvernul a adoptat un pachet de acte normative care să susțină deopotrivă angajatorii și angajații afectați de instituirea stării de urgență şi de alertă ca urmare a situației epidemiologice, astfel că, în acest an, mai mult ca niciodată, ANOFM, prin intermediul agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, a făcut eforturi deosebite pentru implementarea acestora”, se arată în mesajul adresat de președintele ANOFM, Maria Mareș, cu prilejul Zilei ANOFM.

Aceasta a evidențiat faptul că, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă s-au mobilizat şi au depus eforturi susţinute pentru a asigura, începând din luna martie, pe lângă celelalte servicii pe care le oferă  în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forţei de muncă, plata şomajului tehnic, plata zilelor libere pentru părintii nevoiți să-şi întrerupă activitatea pentru a supraveghea copiii, subvenții pentru achiziționarea de echipamente electronice în vederea desfăşurării activităţii în regim de telemuncă, subvenţii oferite persoanelor juridice pentru angajaţii cărora li s-a redus timpul de lucru, dar şi pentru angajarea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani, sau peste 50 de ani, decontarea a 41,5% din salariu pentru persoanele care şi-au reluat activitatea după ce au fost în șomaj tehnic.

„Pentru ca cele peste 1,4 milioane de persoane să beneficieze lunar de sprijin financiar, personalul din instituțiile aflate în subordinea ANOFM a făcut eforturi deosebite, conștient fiind de necesitatea derulării tuturor operațiunilor într-un timp foarte scurt, cu maximă rigoare. Pentru ca imaginea să poată fi completă, menționez că, până în prezent, pentru beneficiarii măsurilor de sprijin a angajaților şi a angajatorilor în perioada pandemiei, introduse începând cu luna martie a acestui an, au fost efectuate plăţi de peste 6,5 miliarde de lei (peste 1,35 miliarde euro). De asemenea, pentru a veni în sprijinul clienților noștri, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori, au fost incluse noi modalități de relaționare prin simplificarea şi digitalizarea procedurilor de înregistrare ca persoane în căutarea unui loc de muncă şi pentru obținerea stimulentelor financiare, a subvențiilor şi a ajutoarelor financiare oferite în perioada pandemiei. Nu în ultimul rând doresc să amintesc faptul că ANOFM a continuat să deruleze proiecte  finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, în valoare totală de peste 962 milioane de euro,  aducând astfel  o importantă contribuție la creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene la nivel naţional”, a adăugat președintele ANOFM.

Maria Mareș a mulțumit colegilor, membrilor Consiliului de Administrație al ANOFM, tuturor partenerilor, colaboratorilor, clienților pentru sprijinul şi încrederea acordate.

„Implicarea și activitatea tuturor stau la baza rezultatelor acestei instituții, constituind și în viitor, garanția esențială a capacității de a îndeplini obiectivele fundamentale ale activităţii sale. Totodată, doresc să remarc interesul reprezentanţilor mass-media și al societății civile pentru activitatea noastră și pentru informarea corectă a opiniei publice. Atât eu, cât și colegii mei sperăm să fiți alături de noi în continuare pentru a putea face față tuturor provocărilor. În încheiere, vă doresc Sărbători Fericite şi un călduros La mulți ani!”, a transmis președintele ANOFM.